Z orlovského koupaliště je nevzhledný brownfield, město se rozhodlo požádat stát o dotaci na přeměnu

ORLOVÁ, 2. 5. 2023 – Letní koupaliště v Orlové dlouhé roky nefungovalo a postoupně se stalo nevzhledným místem, kam se není radno vydávat. Současné vedení města toto „dědictví“ dále nechce nést a požádá stát o dotaci na oživení takzvaných brownfieldů, tedy zchátralých, nevyužívaných lokalit. Zastupitelstvo Orlové proto rozhodlo o upuštění od čtvrtmiliardové rekonstrukce koupaliště a změnilo záměr na volnočasový areál, na který lze státní dotaci žádat. „Máme dvě možnosti: buď si říkat, že počkáme, až se zásadním způsobem změní ekonomická situace ČR a tím i našeho města, nebo začneme konat. My jsme se rozhodli k radikálnímu kroku,“ uvedla starostka Orlové Lenka Brzyszkowská.

Orlová sice měla připravený projekt revitalizace koupaliště a jeho dotovaného provozu, částka na stavbu se ale v této chvíli zvedla o minimálně 20 procent proti původně plánované čtvrt miliardě korun. Provoz by byl dražší zhruba o 50 procent, což znamená, že by stál okolo 12 milionů korun ročně (v obou případech jde o částky s DPH). To vše navíc při velmi optimistické variantě, že budou lidé ochotní za vstup na koupaliště platit okolo stokoruny a přijde minimálně 25 tisíc návštěvníků za rok, plus budou lidé utrácet v areálu tak, aby se v něm uživili nájemci - stánky s občerstvením, různé atrakce a podobně. „Finanční situace města dnes  při zdravém rozumu neumožňuje realizaci čtvrtmiliardové investiční akce. Ani její následné nákladné provozování,“ připomněl 1. místostarosta Petr Stuchlík.

Vzhledem ke skutečnosti, že současný areál letního koupaliště je v havarijním stavu a narušuje vzhled Orlové, chce město, jak o tom rozhodlo zastupitelstvo, připravit projekt demolice všech nepotřebných staveb, včetně budovy restaurace Golf, a následné proměny území. Ta by měla vést k vybudování volnočasové zóny pro rodiny s dětmi, ve které by neměly chybět podmínky pro sportovní aktivity.  Areál i poté zůstane ve výlučném vlastnictví města.

Areál orlovského koupaliště je už od roku 2020 zaregistrován v Národní databázi brownfieldů spravované agenturou Czechinvest, přičemž v současné době se připravuje nebo je vyhlášeno několik programů na přeměnu území se starou stavební zátěží. Programy pro řešení takových lokalit typu brownfield mají například Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Státní fond podpory investic i Fond spravedlivé transformace určený pouhelným regionům. Město nyní zpracuje architektonickou studii využití areálu, která bude podkladem pro projektovou dokumentaci. Tu uhradí z části rezerv odboru rozvoje a investic.

KONTAKT PRO MÉDIA:

Mgr. Sandra Štrejlová
Tisková mluvčÍ
Email: sandra.strejlova@muor.cz
Tel: 596 581 142, Mob.: 733 630 757


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.5.2023

Zpět na výpis