Strážníci postrachem galérky

Velké problémy s orlovskými strážníky má již hodně dlouhou dobu místní galerka. Strážníkům se díky nastartované spolupráci s policií opět podařilo zadržet a zajistit několik kriminálních živlů, kteří se rozhodli „škodit“ v ulicích města.

„Karvinská policie, konkrétně orlovští kriminalisté, si strážníky Orlové nemohou vynachválit. Ty úspěchy, kdy třeba zadrželi několik pachatelů vloupání do vozidel, krádeží, loupeží, ale také dlouhodobě hledané osoby, mají už hodně dlouhého trvání a stále pokračují,“ komentuje současnou situaci v Orlové policejní mluvčí karvinského okresního ředitelství Zlatuše Viačková.

Příklady poslední doby? Řinčení skla prodejny Koruna neušlo hlídce orlovských strážníků před několika dny, v noci, kolem 23. hodiny. Na místě objevili muže, který z prodejny vycházel se dvěma lahvemi alkoholu a další zboží měl schované pod mikinou. Muž byl očividně opilý, nebo zfetovaný, strážníci ho navíc dobře znali z předchozích podobných případů. Polapený zloděj byl dokonce natolik drzý, že se strážníkům přiznal, že ten samý večer vymlátil také výlohu jiných potravin ve městě. Poté putoval na policii.

Na policii skončil také Slovák, který v opilosti obtěžoval svou družku. O pomoc požádal strážníky dispečer orlovského obvodního oddělení. Když strážníci dorazili na místo, byla již dvojice „v klidu“. Při kontrole ale vyšlo najevo, že slovenský občan je v pátrání Schengenského informačního systému.

Ani hbitý únik na WC restaurace nepomohl trojici mužů, kteří se na záchodech chtěli schovat při kontrole strážníků v jedné z místních restaurací. Strážníci si pro trojici na WC došli, poté zjistili, že jeden z nich je v celostátním pátrání.

V čem je podstata úspěchu strážníků podle jejich velitele? „Jsme pořád v ulicích, strážníci navíc velmi dobře znají místní podmínky i zdejší problémové lidi. Výborná je také úzká spolupráce s policií a kriminálkou, kteří nás informují o hledaných osobách a dalších podobných věcech. Ta spolupráce trvá již delší dobu, nese dobré výsledky a určitě v ní budeme pokračovat,“ popsal velitel Městské policie Orlová Rostislav Szczurek.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.11.2008

Zpět na výpis