Na gymnáziu oslavili 17. listopad velkým happeningem

 

Velkou recesní show i zábavným poučením oslavili studenti i profesoři orlovského gymnázia a střední odborné školy veřejnoprávní letošní výročí 17. listopadu. Profesoři i žáci na sebe v pátek 14. oblékli módu od dob 50. let minulého století až po rok 1989 a ochozy školy nejprve proměnili v jedno velké jeviště.

 

Tančilo se, hrálo i zpívalo, pak přišla na řadu módní přehlídka. Zároveň si všichni mohli prohlédnout i velkou výstavu artefaktů z „předlistopadového“ období. K vidění byla dobová rádia, obaly od kosmetiky, samovar, starý magnetofon a dokonce také parádička v podobě dobového motocyklu Pionýr. Výstavku vytvořili sami studenti a ty, kteří přinesli nejlepší artefakty ocenil a odměnil s patřičným vysvětlujícím komentářem orlovský místostarosta Martin Sliwka, který na akci dorazil rovněž. Ocenění se dočkaly i nejlepší modely z přehlídky.

Akce pak pokračovala dál v jednotlivých třídách a sálech školy, kde se promítaly filmy s dobovou tématiku a probíhaly přednášky a besedy o době před listopadem 1989.

 

„Ta akce se mi moc líbí. Nemusíme se učit a ještě si připomeneme dobu, kdy žili naši rodiče. Sama se o ni moc nezajímám, takže o tom ani moc nevím. Každopádně jsem moc ráda, že žiji nyní a ne tehdy,“ řekla studentka 3. D třídy školy Jana Szlachtová, oděná do stylových puntíkovaných šatů.

 

V parádním zachovalém pionýrském kroji dorazila sedmnáctiletá Šárka Cieslarová ze 7. A školy. „Kroj mám po mamce, ona byla v pionýru. Táta zase tu dobu nesnášel, takže o těch časech se dozvídám spíše od něj. Vím, že s mámou mají na tu dobu každý jiný názor a občas se kvůli tomu dostanou do sporu,“ řekla „pionýrka“.

 

„Slušňáka“ z doby 80. let minulého století představoval osmnáctiletý Martin Döbert z třídy G3E. „Ty kalhoty jsou moje od obleku, ale já je jinak nenosím. Vršek mám od dědy. Co vím o těch dobách? Že bylo levněji a lidé měli práci. Děda ovšem o téhle době moc rád nemluví. Vím, že byl i členem strany, ale co jsem pochopil, byl tam především pro to, aby jeho děti měly klid a ne, že by s tím děním nějak souhlasil,“ zamyslel se student.

„Takové akce děláme čas od času pro to, aby si naši studenti odpočinuli od klasického sezení v lavicích. Zároveň ale chceme, aby se sami aktivně zapojili a vždy se i něco nového dozvěděli a rozšířili si tak své obzory,“ doplnil k povedenému happeningu ředitel školy Pavel Kubínek.


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.11.2008

Zpět na výpis