Dětské knihovnice musí pracovat jinak, než před lety

Dětská knihovna už dnes není jen místem, kam si malí čtenáři chodí půjčovat knihy a časopisy. Aby knihovny mohly uspět v pestré konkurenci volnočasových aktivit dnešní doby, musí umět nabízet daleko více. Také o tom diskutovaly a poslouchaly přednášky knihovnice z Ostravska i Olomoucka, které se ve středu sešly v orlovské knihovně.

Šlo o jedno z pravidelných setkání pořádaných organizací Klubko, tedy Klubem pracovníků dětských knihoven. Do Orlové přijelo 54 účastnic, které mimo jiné zůstávaly unešené architekturou orlovské knihovny. To místo působí moc hezky už z dálky. Ačkoli jde o stavbu uprostřed sídlištní zástavby, působí na své okolí moc hezky. Stejné je to uvnitř. Ty prostory tvoří moc přívětivý a příjemný dojem,“ zhodnotily Milena Orlichová, Eva Šindlerová a Věra Fridrichovská, které dorazily z dětských oddělení knihoven v Olomouci.

Pracovnice knihoven nejprve při zahájení pozdravil orlovský místostarosta Martin Sliwka a vedoucí odboru školství Zuzana Plošková. Pak začala pracovní část akce. „Ta setkání jsou moc užitečná. Knihovnice si na nich vyslechnou třeba přednášky o tom, jak i v dnešní době dělat pro dětského čtenáře knihovnu zajímavou a atraktivní. Zároveň si tady předávají i vzájemné zkušenosti a rady o tom, co se v jednotlivých knihovnách daří, jaké zajímavé akce můžeme pro děti organizovat a mnohé další,“ vysvětlila vedoucí orlovské knihovny a městského informačního centra Iva Sušková.

„Dětské knihovny dnes fungují spíše jako jakési klubovny, kde se děti setkávají, povídají si, píší si tam třeba i domácí úkoly. A samozřejmě je tam zveme i na nejrůznější aktivity, přednášky a akce s knihovnou spojené. Jen tak můžeme uspět a děti k nám přitáhnout,“ vysvětila dále vedoucí pořádajícího Klubka, které spadá pod Sdružení knihovníků a informačních pracovníků, Dana Kochová, která pracuje v havířovské městské knihovně.

A co je v dnešní době plné počítačů a dalších atrakcí nejtěžší na tom, aby si děti knihovnu skutečně oblíbily a začaly ji navštěvovat? „Nejdůležitější je první krok, tedy dítě, či jeho rodiče, přimět, aby do knihovny našli cestu. Pak už záleží na naší práci, abychom dítě i rodiče přesvědčili, že i návštěvy knihoven mají svůj smysl,“ doplnila vedoucí Klubka Dana Kochová.

O tom, že se setkání v Orlové vydařilo pak svědčí nejen spokojené obličeje všech účastnic, které se dozvěděly mnohé užitečné informace od přednášejících i dalších kolegyň.

„Ráda bych poděkovala také orlovské škole Baron School a studentům tamního druhého ročníku oboru kuchař, číšník, cukrář, kteří se nám postarali o výborné občerstvení,“ doplnila za organizátory vedoucí orlovské knihovny a městského informačního centra Iva Sušková.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.10.2008

Zpět na výpis