Chovatelé všech přežvýkavců pozor!

Nemoc zvaná katarální horečka ovcí začala ve větší míře ohrožovat chovy přežvýkavých zvířat v Moravskoslezském kraji. Zdejší krajská veterinární proto od úterý 7. října vydala několik pokynů a mimořádné veterinární opatření, které má zabránit dalšímu šíření nemoci.

Veterinární správa tím vytvořila takzvané uzavřené pásmo, které  zahrnuje území celého Moravskoslezského kraje. Mimořádná veterinární opatření se týkají všech chovatelů, kteří chovají přežvýkavce (např. skot, ovce, kozy, mufloni, jelenovití). Chovatelům se zakazuje přemísťování přežvýkavců z uzavřeného pásma. Případné výjimky z tohoto zákazu mohou být uděleny na základě písemné žádosti chovatele s uvedením důvodu přesunu, místa určení a počtu zvířat,“ uvedl MVDr. Jaromír  Polášek, ředitel Krajské veterinární správy  pro Moravskoslezský kraj.

Chovatelé tak daná zvířata mohou převážet pouze v rámci výše uvedeného uzavřeného pásma. Také zde ale musí dodržet několik opatření. Převoz může proběhnout jen pokud daný den nevykazují žádné klinické příznaky katarální horečky ovcí a navíc splňují o povinném nouzovém očkování proti viru katarální horečky ovcí, sérotypem 8.

Podobná zpřísněná pravidla patří také k převozům přežvýkavců na jatka. „Také to je možné v rámci uzavřeného pásma, pokud přemísťovaná zvířata nevykazují v den přepravy žádné klinické příznaky katarální horečky ovcí. Tuto skutečnost potvrdí soukromý veterinární lékař do informace o potravinovém řetězci,“ doplnil ředitel  Krajské veterinární správy  pro Moravskoslezský kraj.

Katarální horečka ovcí je virové nekontagiózní onemocnění, které se přenáší pouze krev sajícím hmyzem. Specifickým přenašečem viru jsou tiplíci rodu Culicoides (pakomárci). Tiplíci se infikují při sání krve nemocných zvířat a virus mohou přenášet na další zvířata. Infikovaný tiplík zůstává infekční po celý život. Onemocnění postihuje především ovce, kozy, skot a volně žijící přežvýkavce. Není přenosné na člověka. Infekční perioda u infikovaných zvířat je až 60 dnů. Protilátky je možné detekovat za 7 až 14 dní po nakažení a jsou většinou přítomné do konce života zvířete.

U ovcí jsou příznaky výraznější, zvláště u jehňat. Ovce uhyne za 7-9 dní od nakažení, a to důsledkem prudkého plicního otoku. Z nozder takového zvířete vytéká pěnovitý sekret a dochází k udušení. U chronického průběhu může ovce také uhynout během 3 až 5 týdnů od nakažení, a to vlivem následných bakteriálních komplikací a následkem celkovému vyčerpání organizmu. Inkubační doba je u ovcí 4 – 6 dní. Prvním příznakem je stoupající tělesná teplota, a to 40,5 až 42°C. Za dva dny od počátku zvýšené teploty dochází k otokům pysků, nozder, líce, víček a mezisaničí, někdy také uší. Z nozder vytéká zvýšené množství sekretu Zvířata jsou apatická. Dutina ústní je značně bolestivá, při žvýkání může docházet k výtoku pěny z koutků pysků. Na sliznici dutiny ústní a nozder jsou vidět drobné krváceniny. Tam, kde dochází ke tření zubů o jazyk a sliznice pysků je možné zjistit vředy. Může dojít k otoku jazyka a k jeho vyčnívání z dutiny ústní. Zvířata se pohybují obtížně důsledkem zánětlivých změn v oblasti paznehtů, kde můžeme pozorovat červeno-fialový oteklý pás na rozhraní rohoviny a kůže.

U skotu mohou být klinické příznaky nevýrazné a proto se stává významným zdrojem viru a hraje významnou roli v jeho přenášení. Sérotyp BTV-8 se vyznačuje schopností způsobit u skotu projevy klinických příznaků. Onemocnění se projevuje puchýřkovitými a vředovitými změnami v dutině ústní a na kůži, otokem a zčervenáním kůže v oblasti přechodu rohoviny paznehtů a kůže (koronitida), slzením a sliněním. Příznaky mohou být podobné jako u ovcí. Nápadný je pokles produkce mléka. Virus může být šířen semenem býků.

„I když úmrtnost u tohoto onemocnění není vysoká, zvířata se uzdravují velmi pomalu a jsou ve zvýšené míře vnímavá na jiná infekční a parazitární onemocnění. Narušena je reprodukce a návrat k původní úrovni užitkovosti je problematický,“ upozorňují dále veterináři.

Více informací najdou chovatelé na webu Krajské veterinární správy  pro Moravskoslezský kraj www.svscr.cz.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.10.2008

Zpět na výpis