Orlová chce získat peníze na rekonstrukci problémové čtvrti Poruba

Šedesát až sto milionů korun chce získat město Orlová na rekonstrukci a změny vzhledu problémové čtvrti Poruba. Peníze můžou poskytnout evropské fondy v rámci Integrovaného operačního programu, do kterého Orlová připravuje předložení žádosti. Město nyní o celé situaci jedná také s firmou RPG, která v oblasti vlastní většinu bytových domů.

 

„Termín podání žádosti je sice velmi krátký, a to do konce roku. I tak ale chceme zpracovat co nejkvalitnější plán revitalizace problémové zóny a dalších tamních aktivit tak, aby se náš plán mohl stát příkladem pro podobná místa v celé republice,“ říká starosta Orlové Jiří Michalík.

 

Rekonstrukce oblasti Poruba má probíhat ve dvou oblastech. První by se týkala revitalizace veřejných prostranství. To by znamenalo například obnovu veřejné zeleně, obnovu laviček, hřišť a dalších míst k odpočinku obyvatel, nebo třeba obnovu kamerového systému.

Další částí bude regenerace samotných bytových domů. Zde by došlo například k zateplování domů, modernizaci otopné soustavy, výměně rozvodů tepla, plynu, či vody. A v neposlední řadě budou připraveny projekty na integraci sociálně vyloučené romské komunity, jako například vybudování komunitního centra nebo poskytnutí sociálních služeb.

 

K rekonstrukci místa se mohou vyjádřit také sami obyvatelé města. „Své návrhy a záměry můžete vyplnit na formulář Projektového námětu, který je ke stažení na internetových stránkách města www.mesto-orlova.cz. Vyplněný formulář je možno zaslat na e-mailovou adresu iprm@muor.cz, odevzdat na podatelně městského úřadu, nebo zaslat přímo na adresu Městský úřad Orlová, odbor rozvoje a investic, Osvobození 796, Orlová-Lutyně,“ vyzývá starosta Orlové Jiří Michalík.

 

 

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.10.2008

Zpět na výpis