Speciální tým pedagogů: výborná pomoc školám

Vítají ho učitelé základních škol a většinou i rodiče dětí, které mají problémy s chováním nebo učením. Speciální tým pedagogů, který díky svému rozšířenému vzdělání může pomoci tam, kde dosud veškeré snahy o nápravu „zlobivého“, či „špatně se učícího“ žáka selhávaly.

Právě takovou funkci zavedli loni na třech orlovských základních školách. Oslovení pedagogové  škol si dnes tuto možnost nemůžou vynachválit a jsou rádi, že jim tato možnost zůstala také pro letošní školní rok.  „Náš specializovaný pedagogický tým uvolnil nám ostatním pedagogům v tomto směru ruce. Díky němu se daří řešit problémy mnohých žáků, které se dříve řešily jen stěží. Sami tak vidíme, že taková specializovaná péče nese své výsledky,“ podotýká po roční zkušenosti ředitel Základní školy U Kapličky Kamil Paloncy.

On sám už by neměnil a je rád, že na jeho škole specializovaný pedagogický tým čítající tři pracovníky, tedy psychologa, výchovného poradce a metodika prevence, pokračuje také v letošním školním roce.

Město Orlová pomohlo zřídit tyto týmy zatím celkem na třech školách. „Rozhodnutí záleží vždy na samotném vedení dané školy. My pak na zřízení týmu můžeme uvolnit peníze, které jsou k tomu určeny ze státního rozpočtu,“ vysvětluje orlovský místostarosta Martin Sliwka.

Krom výše jmenované školy U Kapličky tak dnes pracují v Orlové speciální pedagogické týmy na školách K. Dvořáčka a Mládí. „Myslíme si, že šlo o dobrá rozhodnutí. Věříme, že toho využijí i rodiče žáků, kteří mají problémy, jež je třeba řešit. Důležité je, aby se problém podchytil včas, než přeroste v problém daleko větší,“ doplňuje místostarosta Martin Sliwka.

Služby speciálních pedagogů přitom nepomáhají jen samotným kolegům z učitelského týmu. Při problémech s ratolestí je o radu a o pomoc mohou požádat i samotní rodiče těchto žáků. Služba je zcela zdarma.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.10.2008

Zpět na výpis