Studenti i další lidé se dozvěděli mnohé zajímavosti o knihovně

Doslova vše o zákulisí, zajímavostech  a práci v orlovské městské knihovně a městském informačním centru se ve středu dopoledne dozvěděli všichni ti, kdo vyrazili na další pokračování orlovské části akce Týden knihoven. Tou byl dopolední Den otevřených dveří, kdy pracovnice knihovny a informačního centra provedly zájemce všemi místy budovy a návštěvníci se tak dostali do částí objektů, kam veřejnost běžně nemá přístup.

Mezi návštěvníky Dne otevřených dveří byli i studenti prvního ročníku Střední odborné školy veřejnosprávní orlovského gymnázia. Studenti si tak krom běžných prostor prohlédli třeba i jednu z chloub moderní orlovské knihovny, jakou je skladiště knih. „To je vybaveno speciálním mechanickým úložným prostorem, který má jen několik málo knihoven v republice. Mechanicky ovládaný úložný systém umožňuje využít daleko více místa a uložit tak daleko více knih,“ vysvětlila žákům průvodkyně.

Další veřejnosti uzavřenou komnatou knihovny je místnost, kde se provádí takzvaná katalogizace knížek. Jde o místo, kde se knihy udržují a opravují, když už je nahlodá zub času a množství půjčení. „Denně takto opravujeme 50-80 knih. Ty například lepíme, když zjistíme, že chybí list, objednáme si naskenování nového listu a opět ho vložíme do knihy,“ zněla další zajímavost.

„Jak knihy udržujete třeba proti cizopasníkům a dalším podobným vlivům?“ zněl jeden z dotazů studentů. Ti se tak dozvěděli, že v celém objektu funguje speciální systém ventilace vzduchu. V samotném skladovém prostoru se pak udržuje také stálá teplota.

„Osobně se mi návštěva knihovny moc líbila. Jako člověk, který se pohybuje na vozíčku třeba oceňuji i vynikající bezbariérovost celého prostoru. Zatím jsem knihovnu nenavštěvoval, teď už ale mám vyřízenou průkazku a chystám se na to,“ podotknul jeden ze studentů Štěpán Valový z Orlové, který čte knihy rád a mezi jeho nejoblíbenější žánr patří třeba knihy o historii.

Spokojená byla i jeho spolužačka Veronika Kryšková z Karviné. „Dříve jsem u nás do knihovny chodila, teď už ale ne, protože mám méně času. Návštěva knihovny ale byla fajn, líbily se mi třeba zajímavě řešené prostory,“ řekla Veronika, která rovněž knihy čte ráda. Mezi její nejoblíbenější žánry patří romány.

Studenti do knihovny dorazili se svou profesorkou společenské kultury Lenkou Chlopčíkovou. „Dne otevřených dveří jsem pro své žáky využila ráda. Myslím si, že knihy k oboru, který vyučuji, rozhodně patří,“ podotkla profesorka.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.10.2008

Zpět na výpis