Kde letos byly nejrozkvetlejší balkóny, lodžie, okna či domky?

Letošní rok byl v našem městě již 11. ročníkem soutěže O kvetoucí Orlovou, která se koná každoročně pod záštitou Zdravého města Orlová, komise životního prostředí a odboru životního prostředí.

Komise pro vyhodnocení těch nejkrásnějších balkónů, lodžií, oken, kvetoucích domků, kvetoucích firem a veřejných ploch před obytnými domy byla složená z odborníků zahradnické profese, kteří hodnotili množství květů, výběr druhů, pestrost i nápaditost v řešení.

Vloni, v jubilejním 10. ročníku jsme vyhodnotili absolutní vítěze, kteří léta dosahovali skvělých výsledků, velmi zkušené a vynikající pěstitele květin. Letos jsme se rozhodli vyhodnotit úplně nové soutěžící, kteří se představili krásnými květinami,“ popisuje organizátorka soutěže Květoslava Vítová z odboru životního prostředí a dodává: „Současně jsme se pokusili vytvořit  dvě nové kategorie – kvetoucí firmy a udržované veřejné plochy před obytnými domy, kde však ještě není dostatek soutěžících. Věříme, že je postupně získáme a vzbudíme jejich zájem.“

Takže – jaký byl letošní ročník? V kategorii „Kvetoucí balkón, lodžie a okno“ zvítězila Miroslava Oraveczová (Polní 966, Orlová-Lutyně), druhé místo si vybojovala Taťána Magyarova (Polní 966, Orlová-Lutyně) a třetí Jana Kubošová (M.Ryšky 816, Orlová-Poruba).

Čestné uznání za opakovanou mimořádnou květinovou výzdobu si zaslouží Mgr. Pavla Bjalončíková (U Kapličky č.967, Orlová-Lutyně), MUDr. Marcela Hrdinová (U Kapličky č.967, Orlová-Lutyně) a Mgr. Anna Vavříková (ul.Na Stuchlíkovci č. 737, Orlová–Lutyně).

V kategorii „Kvetoucí domek“ získal prvenství Karel Hofman (Modřínová 327, Orlová-Lutyně), druhou příčku si vybojovala Helena Kolderová (K Rybníku 668, Orlová-Lutyně) a třetí Květoslava Válková (Kosmonautů 1263, Orlová-Poruba).

Čestné uznání za opakovanou mimořádnou květinovou výzdobu si zaslouží Drahomíra Konečná (K Holotovci 1190, Zimný důl) a Marie Krejčová (ul.Pěší 1115, Orlová-Lutyně).

V nové kategorii „Kvetoucí firma“ zvítězila společnost TZB Orlová, s.r.o., p.Kuboš (Slezská 1288, Orlová-Poruba) a v úpravě veřejné plochy před obytným domek jednoznačně zabodoval Jiří Dubnický (Kpt.Jaroše 791, Orlová-Lutyně).

„Každá skupina má při pěstování květin své výhody i nevýhody. Lépe se osazují truhlíky v domcích. Bytoví pěstitelé zase musí nanosit všechnu zeminu i květiny do bytu a mají značně ztížené zalévání a tím i vysychání truhlíků. Neméně náročná tvorba je na veřejně přístupných plochách u bytových domů,“  vysvětluje odbornice na zeleň Květoslava Vítová. Její slova potvrzuje i Jiří Dubnický: „Květiny, které jsme zasadili před naším domem zdobí půlku Orlové. Co jsme zasadili, to zmizelo. A tak jsme zasadili další a to, co zůstalo, nám zkrášlilo okolí domu. Byli jsme trpěliví, i když chvílemi jste ztráceli důvěru v lidskou slušnost a poctivost.“

Slavnostní vyhodnocení se uskutečnilo na radnici, kde všem oceněným předal místostarosta Radislav Mojžíšek spolu s Květoslavou Vítovou věcné ceny. „Máme obrovskou radost z toho, když rok od roku je město krásnější, zelenější a co především – rozkvetlé. To všechno díky takovýmto úžasným lidem, kteří tomu věnují svůj volný čas. Moc si toho vážím a věřím, že v příštím roce bude město ještě rozkvetlejší!“ zdůraznil místostarosta Radislav Mojžíšek.


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.10.2008

Zpět na výpis