Zákaz popíjení alkoholu na veřejném prostranství!

I Orlová se připojila k městům, která se rozhodla zakázat požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství. Rozhodli o tom orlovští zastupitelé na svém posledním zasedání.

 

Vyhláška zakazuje požívání alkoholických nápojů na vymezených plochách veřejného prostranství ve městě, nevztahuje se pouze na dny 1. ledna a 31. prosince, kdy v Orlové bývá tradiční ohňostroj a na náměstí se skleničkou šampaňského vítají nový rok stovky občanů.

 

Zákaz se také nevztahuje na restaurační zahrádky, které jsou součástí restauračních zařízení. Týká se však požívání alkoholických nápojů na všech autobusových zastávkách na území města. „Je to fajn. Tuto vyhlášku upřímně vítám,“ svěřila se nám třiašedesátiletá uklízečka Ludmila K. a dodala „Docela často jsem se na těchto místech setkala s bezdomovci, kteří si mezi sebou podávali krabicové víno nebo láhev vodky a postávající občany pak obtěžovali hloupými připomínkami.“

 

Součástí vyhlášky je příloha, která vymezuje plochy veřejného prostranství ve městě, kde je požívání alkoholických nápojů zakázáno. Jedná se o šest lokalit -  oblast V. etapy, oblast nemocnice a ZŠ Školní, Centrumu v Orlové-Lutyni, dále v Orlové-Porubě oblast ZUŠ J.R. Míši a nákupního centra, oblast Hypernovy a Domu dětí i ZŠ U Kapličky. Tyto oblasti jsou poměrně rozsáhlé. Kupříkladu oblast Domu dětí a ZŠ U Kapličky je vymezena ulicí Okružní, Polní, Masarykovou třídou a ulicí Na Olmovci. Město se soustředilo zejména na okolí škol, sportovišť, veřejných objektů apod.

 

 „Už v minulosti jsme podobnou vyhlášku v Orlové schválili, ale byla postavena v obecné rovině a krajský úřad nám ji zrušil s tím, že supluje obecnou legislativu. Tentokrát je zákaz požívání alkoholu naprosto jednoznačně vymezen hranicemi a lokalitami. Chceme požívání alkoholu vytlačit z veřejných prostranství a strážníkům dát do ruky platná a jednoznačná pravidla,“ uvedl místostarosta Radislav Mojžíšek.

Starosta města MUDr. Jiří Michalík věří, že většina občanů přijme tuto vyhlášku s pochopením. „Cílem vyhlášky je snížit případy narušování veřejného pořádku ve městě a chránit bezpečnost, zdraví a majetek občanů. Je to další krok k potlačení problémů ve městě v souvislosti s alkoholem.“


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.10.2008

Zpět na výpis