Jednání o řešení důlních škod na budově radnice bude pokračovat

 

OKD, a.s., předložila orlovské radnici znalecký odborný posudek „Stanovení míry ovlivnění objektu radnice v Orlové-Městě z titulu hornické činnosti“. Společnost tak dodržela slovo, které dala počátkem července vedení města Orlové.

 

„V minulém týdnu jsme obdrželi tento posudek a dohodli se s OKD, a.s., že si ho pečlivě prostudujeme a ve druhé polovině srpna se sejdeme na společném jednání, kde už  dořešíme problematiku objektu radnice v historickém centru Orlové,“ uvedl místostarosta Martin Sliwka a dodal: „Je zapotřebí citlivě uvážit, jakým stavebně technickým zásahem bude objekt stabilizován, aby ho přenos seizmických vlivů dále nepoškozoval. Každý takovýto zásah totiž může být nevratný a mohl by budovu ještě více poškodit.“

 

 

Připomeňme si, že společnost OKD zadala zpracování tohoto nového posudku poté, co si prostudovala posudek, který městu Orlová zpracoval nezávislý odborník. Společnost chtěla tak doplnit chybějící údaje. Ředitel pro rekultivace, OKD, a.s., Ing. Radim Tabášek tehdy uvedl: „Při důkladném rozboru posudku narazili naši odborníci na několik nejasností a bez znalostí odpovědí na některé další otázky nemůže společnost OKD považovat tento posudek za dostatečný podklad pro okamžité vypořádání škod. Tímto rozhodně nepovažujeme problematiku řešení důlních vlivů na budovu radnice za vyřešenou. Abychom mohli prokazatelně zhodnotit poškození radnice, je nutné zohlednit parametry a projevy vlivů na objekt radnice, a to nejen z pohledu četnosti, ale také z pohledu mezních fyzikálních veličin, charakterizujících možné zatížení nemovitosti“.

 

„Věříme, že jednání o výše uvedené radnici ve druhé polovině srpna bude již konečné a výsledek tohoto jednání uspokojí zájmy občanů města Orlové,“ zdůraznil starosta města MUDr. Jiří Michalík.

 

 

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.8.2008

Zpět na výpis