Policisté i v Orlové testují novou ruční svítilnu

     Na dobu  jednoho měsíce testují policisté České republiky z okresního ředitelství  v Karviné zapůjčené osobní ruční svítilny u nichž budou ověřovat jejich funkčnost v praxi.   Svítilna TROOPER 73 o váze 200 g je vybavená výkonnou LED diodou CREE a doplňkovým  světlem   UV LED diodou.  Zdroj tvoří tří tužkové alkalické baterie zaručující nepřetržitou svítivost po dobu 9 hodin.

     V porovnání s dosud používanou svítilnou policisty je u nově testované možnost spuštění stroboskopického blikání či přepnutí na pomalé informativní blikání, a to vše v bílé či červené barvě.

            Občané tyto nové svítilny mohou vidět u policistů zařazených u  Obvodních oddělení PČR Karviná 7, Karviná 1,  Bohumín, Český Těšín, Orlová, Dětmarovice a Oddělení hlídkové služby. V případě, že se nové svítilny během měsíčního testování osvědčí,  budou těmito postupně vybaveni všichni policisté v rámci  celé správy Sm. kraje  do konce roku 2008.

     Na vývoji nové svítilny se podíleli  samotní policisté. Do svých požadavků zahrnuli i to, aby svítilna byla vybavena UV LED diodou.  Díky tomuto doplňkovému světlu muži zákona mohou při zjišťování pravosti bankovek orientačně stanovit zda se jedná o bankovku pravou či podezřelou. Toto zjištění slouží jen pro vnitřní potřebu policie. Hlavním a jediným garantem pro určení pravosti je Česká národní banka.

            V loňském roce policisté v okrese Karviná zaznamenali  22 případu  výskytu padělaných papírových bankovek. Nejčastěji bývá padělána bankovka nominální hodnoty 200Kč a 100 EUR. V průběhu prvního pololetí letošního roku karvinští policisté  zadrželi již 18 podezřelých bankovek. Bankovky jsou v převážné většině udávaný při placení v drobných pultových prodejnách, kde zákazník nemusí vstupovat do samotné prodejny. Dále se jedná o odvody tržeb v bankách od provozovatelů restaurací a heren. V případě cizí měny se jedná o bankovky, které v České republice udali občané cizích států nebo byly na našimi občany přivezeny ze zahraničí jako rozměněné či výdavky z větších nominálu.    

            Bc. Zlatuše Viačková


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.7.2008

Zpět na výpis