POZVÁNKA NA ORLOVSKÝ JARMARK

Když se zhruba před sedmnácti lety začaly vést vážné debaty o revitalizaci „staré Orlové“ a oživení historického jádra, ze kterého zbylo pouze torzo, objevila se zde, vedle mnoha dalších, i myšlenka obnovení tradice orlovských jarmarků, kterými byla Orlová proslavena v širokém okolí. V té době však stav historického jádra, ani další podmínky neumožňovaly tento nápad uvést do reality.

Čas nazrál před čtyřmi lety, po rekonstrukci Starého náměstí, kdy jsme se pokusili zorganizovat v již modernější podobě lidovou slavnost, která měla připomenout tradice starých orlovských jarmarků.  Tehdy jsme si připomněli kulaté 60. výročí osvobození našeho města a v neposlední řadě jsme chtěli i slavnostně neoficiálně předat zrekonstruované historické náměstí občanům, protože oficiálně byla rekonstrukce ukončena v zimních měsících a na této ploše bylo obtížné zorganizovat větší kulturně-společenskou akci.

 

Velký úspěch tohoto pokusu a především velký zájem občanů na pokračování obdobných akcí v této lokalitě založil novou tradici orlovských jarmarků a dnes jsme na prahu již čtvrtého ročníku. Určitě se všichni ptáte, co nám přinese? Jestliže hovoříme o tradici, pak samozřejmě chceme zachovat i tradiční prvky. Těmi jsou kromě místa konání především Orlovské léto – tedy folklórní festival stejného názvu a hasičská soutěž, která nám připomíná bohatou historii této dobrovolné činnosti v Orlové, a to nejen v oblasti ochrany majetku, ale i společenské.

Orlovskou historii nám připomene také naučná historická stezka v Zámeckém parku, která se letos zaměří na hornické kolonie a samozřejmě i prohlídka římsko-katolického kostela Narození Panny Marie – největší kulturní památky na území města.

Tradiční stánkový prodej oživí na jarmarečném pódiu revivalová skupina TABÁK, suplující populární skupinu KABÁT a její repertoár, stejně tak jako řada jarmarečních rytířských soubojů, fakírských vystoupení i ukázek historických řemesel.

V odpočinkové zóně jarmarku, kterou je určitě Zámecký park, se bude prezentovat skupina VANCOS s ukázkami historického sokolnictví a po té se zde v 17 hodin rozezní nástroje Žesťového kvinteta, jako symbolické připomenutí bohatých kulturních tradic Orlové, které daly světu velké hudební osobnosti, jakými byli např. Bohdan Warchal či Jiří Rudolf Míša.

 

A letos jsme pamatovali i na příznivce krásných a silných aut. Od ranních hodin proběhne na bývalém autobusovém stanovišti Meteor tuningový sraz s řadou soutěží pro účastníky i veřejnost a s ukázkami spousty zajímavostí z oblasti automobilismu.

 

Pevně věřím, že každý občan našeho města si v pestré nabídce (celý program je uveřejněn na jiném místě Orlovských novin) najde ten svůj oblíbený žánr a tak, jak tomu bylo i v předcházejících letech, zúčastní se Orlované jarmarku v hojném počtu. Kromě programové nabídky je samozřejmě zajištěno bohaté občerstvení a pro ty, kteří nepřijedou vlastním vozem, budou i letos k dispozici mimořádné linky autobusu, které budou svážet občany ze sídliště v Lutyni a Porubě na Staré náměstí.

Jarmark je jednou ze čtyř největších tradičních kulturně-společenských akcí, které Orlová pořádá  pro své občany, aby alespoň několikrát v roce mohli chvíli zapomenout na své každodenní starosti a relaxovat při oblíbené hudbě a dobrém občerstvení. Jsem proto přesvědčen, že i letos v sobotu 14. června se všichni společně setkáme na Starém náměstí v Orlové-Městě a ve večerních hodinách se pak budeme vracet domů s pocitem krásně prožitého dne.

 

 

PaedDr. Radislav Mojžíšek

místostarosta


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.6.2008

Zpět na výpis