Souhlas vlastníků je pro odkanalizování nezbytný!

 

Orlovská radnice připravuje odkanalizování okrajových částí města. Převážná část nové kanalizace bude napojena na stávající stokovou síť města, odpadní vody budou čištěny na ČOV Orlová a ČOV Petřvald. Část lokality Horní Lutyně bude napojena na stávající ČOV Dolní Lutyně. Odpadní vody z lokality Výhoda budou likvidovány na ČOV Doubrava.

Projektové dokumentace se zpracovávají souběžně. Část Halfarovy kolonie bude napojena na ČOV Václav v Rychvaldě.

 

Trasa kanalizačních sběračů je situována převážně do veřejných pozemků, v mnoha případech je ale vedena i po pozemcích soukromých. „Součástí projektové dokumentace bude i kanalizační odbočení, což je veřejná část kanalizační přípojky, která bude ukončena na hranici veřejného a soukromého pozemku. Na toto odbočení bude napojena soukromá část přípojky,“ popisuje Ing. Martina Szotkowská z odboru rozvoje a investic a dodává: „V rámci podání žádosti o územní rozhodnutí na stavební úřad bude nutné doložit souhlasy všech vlastníků pozemků dotčených uvedenou stavbou splaškové kanalizace. Proto jsme postupně s těmito vlastníky dotčených pozemků svolávali veřejná projednání.“

  

Ta probíhala v květnu v Domě kultury města Orlové a týkala se mimo jiné i zřízení věcných břemen. Celkem bylo pozváno 630 vlastníků, rozdáno bylo 379 smluv. Přišlo zhruba 800 občanů. „Seznámili jsme je s podmínkami smlouvy  o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene pro stavbu, s technickým řešením stavby a další organizací projektu. Po úvodní části jsme jim rozdali smlouvy a dali prostor k dotazům,“ vysvětluje Szotkowská.

 

Občané se dotazovali  na  širší souvislosti kolem kanalizace i vzhledem k jejich pozemku, chtěli vědět o možnostech napojení nebo o změně technického řešení.

Podepsané smlouvy nebo svá stanoviska mohou občané odevzdávat na podatelně městského úřadu. „Vlastníkům, kteří se nedostavili, byly smlouvy zaslány poštou. Pokud mají občané o cokoliv zájem nebo se chtějí jen poradit, rádi jim pomůžeme. Současně bychom chtěli poděkovat všem za zájem a účast,“ doplňuje úřednice.

 

Souhlas  vlastníků je pro realizaci odkanalizování nezbytný. V případě nesouhlasu
 by mohlo dojít  k ohrožení stavby a  ke znemožnění odkanalizování, mnohdy i početné skupiny obyvatel města. „V takových případech je město Orlová připraveno k dalšímu jednání za účelem dosažení shody a úspěšné realizace projektu. Orlovou přece chceme odkanalizovat,“ uzavírá Szotkowská.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.6.2008

Zpět na výpis