Systém odpadového hospodářství v našem městě

 

V rámci systému odpadového hospodářství slouží občanům našeho města k uložení komunálního odpadu kromě  nádob, umístěných v bytové i rodinné zástavbě, rovněž sběrná místa na vytříděný komunální odpad. Z rodinné zástavbě je zajištěn svoz separovaného a biologického odpadu.

 

Kromě toho město zřídilo sběrný dvůr s celotýdenní službou v areálu SMO, městské akciové společností Orlová na ulici Okružní v Orlové-Lutyni.  „Tam lze ukládat různé druhy komunálního i nebezpečného odpadu včetně biologického odpadu, objemného odpadu, kovů, olejů a tuků, baterií a akumulátorů, zářivek, textilních materiálů, pneumatik, absorpčních činidel, stavebního odpadu apod.,“ popisuje Jana Fojtová z odboru majetkového a komunálních služeb.

 

Současně je v Orlové-Porubě, na ulici Nádražní, zřízeno sběrné místo jako stanoviště velkoobjemových kontejnerů. „Toto stanoviště je k dispozici  občanům k uložení komunálního objemného odpadu, který nelze ukládat do typizovaných nádob. Tuto službu občané plně využívají. Důkazem je, že v loňském roce bylo z těchto kontejnerů odvezeno 1 000 tun komunálního odpadu,“ vysvětluje úřednice a dodává: „V okolí těchto nádob však vzniká zásluhou nezodpovědných občanů nepořádek, a tak městu nezbývá, než zajišťovat úklid v okolí kontejnerů.“

 

Občanům slouží rovněž pojízdná sběrna nebezpečných odpadů a šestnáct velkokapacitních kontejnerů, kolujících na území města. Za zmínku stojí, že v současné době probíhá investiční akce ve fázi zadání projektové dokumentace na vybudování sběrného dvora, jehož realizace se předpokládá v roce 2009, a to v návaznosti na přidělené finanční prostředky či získání dotace z Evropské unie.

 

„Tento nastavený systém je optimální, v porovnání s jinými obcemi je dosti propracovaný a zahrnuje  značnou škálu služeb v rámci nakládání s odpady,“ argumentuje Jana Fojtová z odboru majetkového a komunálních služeb.

Ať už se jedná o služby ve způsobu nakládání s biologicky rozložitelnými odpady, které mohou negativně ovlivnit základní složky životního prostředí nebo vyseparovanými složkami komunálního odpadu. Zefektivnění a zkvalitnění systému sběru a třídění využitelných složek komunálního odpadu záleží i v nemalé míře na občanech, kteří musejí mít chuť odpad  třídit,“ doplňuje Fojtová.

-re-


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.5.2008

Zpět na výpis