Prohlášení ministerstva vnitra k provozu systému evidence motorových vozidel

Ministerstvo vnitra se omlouvá občanům i obcím za komplikace při provozu systému evidence motorových vozidel, který provozuje od roku 2003 na základě smlouvy pro věcného gestora, kterým je ministerstvo dopravy.

 

 

Problémy jsou technického charakteru a souvisí s dotazováním, zda nejsou vozidla, která mají být nově registrována, uvedena v Schengenském informačním systému. Česká republika se totiž zavázala, že vozidla, která jsou obsažena v SIS (tedy vozidlo odcizené v EU), nebude registrovat.

Od 1.3.2008 probíhalo toto dotazování do SIS ručně. Od pondělí 31. března jsme chtěli nasadit komplexní nový systém, který by zjednodušil a urychlil úředníkům práci tak, aby nemuseli ručně dotazovat několik databází, ale aby se registrace automobilu stala jednoduchou operací. Příprava přechodu na nový systém začala již ve čtvrtek 27. března večer a trvala celý víkend. Po testech a akceptaci byl systém připraven v pondělí 31. března ke spuštění. Ukázalo se, že při vyšší zátěži bylo čekání na informaci ze SIS delší, než jsme předpokládali. Přesné příčiny selhání nového systému jsou nyní předmětem komplexní analýzy. Poté, až budou k dispozici její výsledky, bude vyvozena i konkrétní odpovědnost za toto pochybení.

Protože systém se nepodařilo odpovídajícím způsobem zprovoznit ani do středy ráno, rozhodli se Ministerstvo vnitra pro odpojení nového komplexního dotazovacího programu. Dotazy obcí do Schengenského sytému, kde jsme vázáni mezinárodním závazkem (vše ostatní je nadále v řádném běhu), bude nutno dočasně zadávat na obcích ručně obsluhami systému tak, jako již tomu bylo v průběhu měsíce března. Tento dílčí systém byl uveden do provozu se souhlasem ministerstva dopravy dnes, ve středu 2. dubna, ve 12.10 hod. a je pro obsloužení občanů plně funkční. Opětovné spuštění komplexního dotazovacího programu (kde i dotaz do Schengenu proběhne automaticky) je otázkou blízké budoucnosti, předpokládáme nejpozději do poloviny dubna.
 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.4.2008

Zpět na výpis