OKD sloučí vedení dolů Lazy a ČSA, vznikne z nich Důl Karviná

 

Ostrava (31. března 2008) – Společnost OKD od začátku dubna sloučí vedení Dolu Lazy a Dolu ČSA, jež těží černé uhlí pod Karvinou a Orlovou. Sloučené doly budou provozovány pod novým názvem Důl Karviná. Díky jednotnému vedení dolu by měly obě šachty zlepšit vzájemnou koordinaci a tím zvýšit efektivitu těžby uhlí i bezpečnostní podmínky pro horníky.  

„Je to logické vyústění spolupráce obou dolů, které byly pod zemí propojeny již před lety. V důlních provozech nedojde k žádným změnám, počítáme také se zachováním plánované těžby uhlí,“ upřesnil generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck. 

Počet zaměstnanců OKD se po spojení dolů nijak výrazně nezmění. „V průběhu letošního roku postupně dokončíme změnu organizace řízení, což sebou přinese snížení počtu pracovníků na některých řídících postech. Většina pracovníků uvolněných z Dolu Karviná najde uplatnění v jiných šachtách a provozech společnosti, kde OKD potřebuje zkušené odborníky,“ řekl Hadrava.

„Ekonomika sloučeného dolu bude lepší než jejich dřívější samostatné hospodaření. Největší přínosy ale očekáváme ve zjednodušení řízení provozu, zlepšení dostupnosti pracovišť a lepší organizaci práce povrchových i důlních zaměstnanců,“ vysvětlil Beck.

Podle plánů OKD by spojení dolů mělo přinést také vyšší využití důlních strojů a elektrozařízení. Velkou výhodou bude rovněž zjednodušení větrání dolů a podzemní dopravy zaměstnanců, hlavně horníků závodu ČSA, kteří budou na některá pracoviště fárat ze závodu Lazy. Přehlednější bude také řešení důlních škod. 

Důl Karviná bude řídit Pavel Hadrava, dosud ředitel Dolu Paskov V Paskově ho nahradí Vladislav Szmek z Dolu Darkov. Stávající ředitelé Dolu Lazy a Dolu ČSA přejdou na nově vytvořené pozice ve vyšším vedení společnosti OKD.

Společnost OKD zaměstnávala na konci února přibližně 15.200 lidí a dalších téměř 1500 zaměstnanců v dceřiných firmách. Dalších více než 3500 horníků pracuje pro OKD prostřednictvím dodavatelských firem. Kromě Dolu Karviná se závody Lazy a ČSA těží OKD uhlí také v dolech ČSM a Darkov na Karvinsku a v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku.

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources B. V.  

Vladislav Sobol

útvar pro komunikaci, OKD, a.s.


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.3.2008

Zpět na výpis