DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO CHOVATELE DRŮBEŽE A JINÝCH PTÁKŮ

Prosíme občany o spolupráci. V souvislosti s ptačí chřipkou, která momentálně zasáhla Českou republiku, vyzývá Město Orlová, na základě Nařízení Státní veterinární správy, všechny chovatele drůbeže a jiných ptáků (slepice, krůty, perličky, křepelky, husy, kachny, pštrosy, pávi, holubi, bažanti, koroptve, papoušci, exotičtí ptáci) k vyplnění a odevzdání Sčítacího listu drůbeže a jiných ptáků v drobnochovu. Ohnisko výskytu ptačí chřipky je v Ostravě-Bartovicích a celá Orlová je v uzavřeném pásmu dozoru, kde veterinární správa uložila povinnost soupisu hospodářství, kde je chována drůbež i jiní ptáci a pernatá zvěř.

V případě nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z mimořádných veterinárních opatření může být udělena pokuta až do výše 100 000 korun pro fyzické osoby a 2 000 000 korun pro právnické nebo podnikající fyzické osoby.

Sčítací listy jsou k dispozici v příloze pod článkem a stránkách Státní veterinární správy. Vytištěné listy najdete také na podatelnách města.

Nejčastěji lidé chovají slepice, kvůli vajíčkům, v takovém případě zapisujte kur domácí - nosnice. Kohouta zapište jako kur domácí - výkrm. Kachny, husy, krůty chované na výkrm zapište do řádku, kde je "+ výkrm", číslem se znaménkem plus, např.: +5.

Zasílat je můžete elektronicky:

  • na podatelnu města posta@muor.cz
  • do datové schránky města ID: r7qbskc

nebo osobně:

  • na podatelně města na ulici Osvobození 796 v Orlové-Lutyni
  • na podatelně na radnici na Starém náměstí 76 v Orlové-Městě

UHYNULÍ VOLNĚ ŽIJÍCÍ PTÁCI
V případě, že narazíte na mrtvého ptáka, nahlašte tuto skutečnost místnímu útulku na telefonní čísla +420 596 511 606, +420 603 282 427. Narazíte-li na větší počet kontaktujte krajskou veterinární správu na krizové lince +420 720 995 203. Ke svozu a neškodnému odstranění těl nalezených uhynulých volně žijících ptáků jsou připraveny speciální kontejnery ve sběrných dvorech na ul. Nádražní v Orlové – Městě a na ul. Okružní v Orlové – Lutyni.

Pokud chovatelé nebudou chtít sdělit podrobnosti, je potřeba uvést minimálně následující:

  • jméno a příjmení
  • adresa/sídlo
  • místo chovu
  • kontakt - nejlépe telefonní číslo 
  • zda je chov pro vlastní potřebu nebo prodej
  • druh a počet drůbeže

Další informace, nejen pro chovatele, naleznete v přílohách pod článkem.



Připojené dokumenty:

Informace chovatelům PDF [331.7KB] 5.1.2023
Sčítací list DOCX [23.1KB] 5.1.2023
Nařízení Státní veterinární správy PDF [274.6KB] 5.1.2023

Datum zveřejnění/aktualizace: 5.1.2023

Zpět na výpis