DATOVKY PRO VŠECHNY

Ministerstvo vnitra ČR upozorňuje, že od 1. ledna 2023 bude automaticky vytvořena datová schránka pro podnikající fyzickou osobu, a také pro právnickou osobu. Datové schránky tak budou zřízeny všem spolkům, nadacím nebo živnostníkům. Všechny úřady budou s podnikateli komunikovat výhradně prostřednictvím datové schránky. To znamená, že například i OSVČ budou podávat veškerá přiznání k daním výhradně v elektronické podobě.

„Zavedení nových datových schránek proběhne ve třech vlnách od ledna do března 2023, kdy budou noví uživatelé datovek postupně dostávat své přihlašovací údaje,“ uvádí Klára Dlubalová pověřená řízením odboru tisku a public relations.

Novým uživatelům, kteří dosud nemají například vlastní datovou schránku fyzické osoby, přijdou přihlašovací údaje doporučeným dopisem. Datové schránky budou zpřístupněny po prvním přihlášení nebo automaticky po uplynutí lhůty 15 dnů po zřízení v případě, že se uživatel během této doby do schránky sám nepřihlásí.

Pozastavení případné přerušení živnosti nemá vliv na zřízení či znepřístupnění datové schránky. Datová schránka bude zřízena i subjektům, které mají živnost pozastavenu nebo přerušenou. Důvodem nezřízení či znepřístupnění datové schránky je pouze výmaz subjektu ze zákonem stanovené evidence, tedy ukončení podnikání.

V případě zrušené živnosti (vymazání ze zákonem stanovené evidence a ukončení podnikání) datová schránka zřízena nebude. Aktuální stav údajů zapsaných o Vaší osobě v živnostenském rejstříku, včetně seznamu platných živnostenských oprávnění si můžete ověřit v jeho veřejné části na této adrese.

Nechcete-li čekat, můžete si datovou schránku zřídit již nyní přes internet nebo třeba i osobně na kontaktních místech veřejné správy CzechPOINT. Zřízení datové schránky je zdarma.

Pro více informací o datových schránkách navštivte webové stránky a pro přihlášení do datových schránek navštivte tuto stránku.

V pracovních dnech v době od 9:00–18:00 můžete své dotazy volat na infolinku s číslem 954 200 200.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.11.2022

Zpět na výpis