PŘILBA JAKO OCHRANNÝ PRVEK ZACHRAŇUJÍCÍ ŽIVOTY

Obecně platí, že cyklisté patří mezi nejvíce zranitelné účastníky v silničním provozu. U seniorů je, s ohledem na věk, zranitelnost a nebezpečí úrazu výrazně vyšší. Jízda na kole se sice nezapomíná, avšak hustota a rychlost provozu jsou dnes daleko vyšší a nebezpečnější než v dřívějších letech.

Mnoho seniorů může namítnout, že se přilby nikdy nenosily, ale je zapotřebí si uvědomit, že i přesto, že dovednosti zůstávají, vnímání a smysly bývají ve vyšším věku pomalejší.

Pád z kola může být velmi nepříjemný, často s následkem vážného úrazu. Z tohoto důvodu by používání cyklistické přilby neměli brát na lehkou váhu nejen senioři, ale všichni cyklisté. Přilba je účinný ochranný prvek, který může zachránit život. Jasně o tomto hovoří statistky: v roce 2021 zemřelo na silnicích 43 cyklistů, nejtragičtější následky byly zaznamenány u cyklistů ve věku nad 55 let, kterých v  roce zemřelo 27, z toho 20 jich v době nehody nemělo přilbu. Zdroj této informace naleznete zde

Legislativa sice neuvádí cyklistickou přilbu jakou součást povinné výbavy dospělých cyklistů, avšak s ohledem na své nezpochybnitelné ochranné vlastnosti by se měla stát součástí výbavy každého zodpovědného cyklisty.

Ilustrační foto


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.8.2022

Zpět na výpis