ČLOVĚK NIKDY NEVÍ, CO SE MŮŽE STÁT

Společnost Heimstaden je největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice a spravuje v Moravskoslezském kraji téměř 43 tisíc nájemních bytů.

V minulém týdnu zástupci společnosti ve spolupráci s Portavitou představili zástupcům odboru sociálního a zdravotního našeho města krásný a plně vybavený byt v centru Orlové, který bude sloužit našim občanům v případě, že se ze dne na den ocitnou v nouzi. Jak vysvětlil výkonný ředitel spolku PORTAVITA David Starzyczný, jedná se o projekt „Krizové bydlení“ společnosti Heimstaden, kdy společnost zajišťuje sociální podporu prostřednictvím terénní sociální služby rodinám, které se ocitly v nenadálé životní situaci. Jedná se o krátkodobé bydlení.

„Samozřejmě, že v těchto případech vycházíme vždy z úzké spolupráce s odborem sociálním a zdravotním, který ty lidi dobře zná. Tato forma spolupráce je ověřena i z jiných měst, kde výborně funguje,“ podotýká David Starzyczný.

Těší mě, že Heimstaden vytvořil v Orlové, stejně jako v okolních městech, byt pro lidi, postižené nějakou neplánovanou událostí. Může se jednat o vyhoření domu, bytu či přírodní katastrofu apod. Tento byt je zcela zařízený a člověk ho může využívat 6 až 9 měsíců s podmínkou, že bude platit klasický nájem. Děkuji za připravený krizový byt v Orlové, který je zcela vybaven a může být v případě potřeby ihned poskytnut k bydlení,“ komentuje tuto aktivitu místostarostka Naděžda Kubalová.

„Snažili jsme se byt vybavit i povlečením, kuchyňským nádobím a nechybí ani žehlička s žehlicím prknem, či pračka. Nábytek je moderní a věřím, že se tu lidem bude dobře bydlet,“ uvádí specialistka CSR a Interní komunikace společnosti Heimstaden Jana Hajková a otevírá skříňky kuchyňské linky, abychom viděli i pěkné hrníčky, které jsou připravené pro budoucí nájemníky. Investice do bytu představují částku ve výši bezmála 100 tisíc Kč.

Bydlení tady ale není zadarmo. Součástí nájmu jsou i energie, televize a internet. Nájem včetně služeb se vejde do částky 10 tisíc Kč. „Pakliže se klient dostane do finančních problémů, my s ním vyřešíme žádost o sociální podporu. Nájemní smlouva je samozřejmě vedena na klienta,“ doplňuje Starzyczný.

Podobných projektů má společnost Heimstaden s Portavitou daleko více. Zajímavý je i projekt „S námi domů“, určený dětem, které opouštějí po dosažení dospělosti dětský domov. Jsou sice dospělí, ale najednou se ocitnou na ulici. Nemají kde bydlet a musí se o sebe postarat. Právě tady vstupují do hry lidé ze spolku Portavita. Nabídnou jim bydlení, které je po dva roky se slevou. Prvním rokem představuje sleva na nájemném 50 procent, druhý rok 20 procent. I tyto byty jsou částečně vybavené. Mnozí z klientů si hledají práci, nebo zpočátku pracují za velmi nízký plat. Portavita ji podá pomocnou ruku a poskytne jim základní potraviny a drogerii z Potravinové banky. Takovéto „tréninkové byty“ využívá pro své dětské domovy i město Havířov.


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.8.2022

Zpět na výpis