NA ÚZEMÍ ORLOVÉ JE NOVĚ 60 NÁDOB NA POTRAVINÁŘSKÉ OLEJE

Od 1. července jsou na území našeho města rozmístěny nové černé nádoby s fialovým víkem. Jsou to nádoby na jedlé tuky a oleje. Do včerejška jich město mělo k dispozici jen 16, ode dneška jejich počet stoupl na 60. Nádoby jsou rozmístěny na kontejnerových stáních. Jejich přehled najdou občané na webu www.tridimolej.cz v záložce Mapa popelnic, kde se do lupy zadá Orlová.

Tříděním jedlých tuků a olejů chráníme potrubí před ucpáváním a zanášením, čímž předcházíme ekologickým haváriím. Snižujeme znečištění odpadních vod a únik olejů do vody či půdy, redukujeme CO2, šetříme přírodní zdroje a snižujeme potřebu pěstování řepky.

Co třídit? Zcela určitě máslo, tuk z rybiček, salátů, ze smažení, z marinád a grilování, oliv, sušených rajčat či jiné nakládané zeleniny a sýrů.

Jak třídit? Do uzavíratelné PET lahve vléváme olej přes trychtýř. Tuhé tuky a oleje rozpusťte a opatrně přelijte do PET lahve a nechejte vychladnout. PET láhev uchovávejte a postupně dolévejte olejem, až bude plná. Poté ji vhoďte do nádoby k tomu určené.

Olej se pak sváží do továrny, kde se přecedí a následně čistí, aby se z něj odstranily veškeré nečistoty a zbytková voda. Vyčištěný olej se používá pro výrobu biopaliv do letadel a aut. Ve finále se PET lahve, ve kterých byl olej odevzdán, recyklují.


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.7.2022

Zpět na výpis