DĚTI V PORUBĚ VYSAZOVALY KVĚTINY A BYLINKY DO TRUHLÍKŮ

Jaro je už v plném proudu a teplé počasí dovoluje i venkovní vysazování bylinek či zeleniny. Ať už máte terasu, balkon nebo jen okenní parapet, vždy si můžete vypěstovat vlastní úrodu.
 
V Orlové-Porubě se do jarní výsadby pustili i obyvatelé jednoho z domu v majetku Heimstaden. Děti s nadšením vysazovaly do truhlíku květiny, zatímco jejich maminky tam vkládaly bylinky, které použijí při vaření.
Akci organizoval spolek Orlovák, který je součástí PORTAVITY. Cílem spolku je trvale zlepšovat prostředí a podmínky k životu a soužití v lokalitě. Spolek se v součinnosti s dalšími subjekty podílí také na poskytování sociálního bydlení.
Zeminu pro rostliny, barevné kytičky, ale i pažitku, petrželku či jiné byliny - a v neposlední řadě truhlíky, které si pak lidé umístí na balkóny, zajistila společnost Heimstaden. Pro obyvatele domu se akce stala malým happeningem. Orlovák připravil i další překvapení v podobě aktivit pro ty děti, které před sazením kytiček upřednostnily společenské hry a malování. 

Je dobře, že existuje takový spolek jako je Orlovák, který se zaměřuje především na komunitní práci v lokalitách, kde žijí osoby v nepříznivé sociální situaci, či přímo osoby ohrožené sociálním vyloučením. Ve spolupráci s dalšími organizacemi se Orlovák  podílí také na poskytování sociálního bydlení, zajištění terénní práce a přístupu k sociálním službám,“ uvedla místostarostka Orlové Bc. Naděžda Kubalová, která mezi děti i dospěláky zavítala.  Doprovodil ji radní a člen osadního výboru Orlová-Poruba  Roman Owczarzy. 

Většina dětí, ale i dospělých neměla vůbec žádné zkušenosti s kytičkami či bylinkami, a truhlíky viděla jen na jiných oknech. O to více je třeba ocenit pomocnou ruku ze strany děvčat z Orlováku. „Všechno jim ukážeme, všechno jim vysvětlíme. Uvidíme, jak se jim bude dařit o květiny pečovat. Chceme, aby i tato část města byla pěkná, uklizená a zdejší lidé se starali o své domy a jejich okolí. Každá kytička na balkoně přispěje ke zlepšení prostředí,“ uvedla Lenka Macková, vedoucí pobočného spolku Orlovák.

Mám velkou radost, že se nám s lidmi z lokality daří tvořit čím dál větší a zapálenější komunitní skupinu, která chce svůj domov zvelebovat. Víte, když je motivace a dobrá atmosféra, lidé se chytnou a nechtějí se jen dívat. Je skvělé, že nás v tomto úsilí společnost Heimstaden podporuje a můžeme tak pořádat pravidelné komunitní aktivity, které zdejší komunitu stmelují a posilují a to i do budoucna,“ sdělil Mgr. David Starzyczný, výkonný ředitel spolku Portavita.


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.5.2022

Zpět na výpis