PLATÍ ZÁKAZ DOVOZU ZVÍŘAT NEZNÁMÉHO PŮVODU Z UKRAJINY

Státní veterinární správa (SVS) vydala opatření, která zakazují dovoz zvířat neznámého původu z Ukrajiny. Zákaz se nevztahuje na tzv. neobchodní přesuny zvířat, tedy psy, kočky, fretky a jiná domácí zvířata, která doprovázejí uprchlíky z Ukrajiny. Cílem opatření je zabránit zavlečení nebezpečných nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, především vztekliny.

„SVS v posledních dnech zaznamenala zvýšený počet rizikových přesunů zvířat neznámého původu z Ukrajiny do ČR, které jsou velmi nebezpečné s ohledem na možné zavlečení vztekliny a dalších nákaz,“ zdůvodnil vydané opatření ředitel SVS Zbyněk Semerád s tím, že prvotním úkolem SVS je ochrana zvířat a lidí před nebezpečnými nákazami.

Zákaz dovozu zvířat z Ukrajiny se nevtahuje na zvířata doprovázející uprchlíky a v odůvodněných případech může SVS udělit i výjimku ze zákazu. Rovněž potenciální vstup koní z Ukrajiny do ČR bude nově řešen pouze v rámci výjimek udělených SVS. Hospodářská zvířata z Ukrajiny nebudou do ČR přepravována vůbec, protože Ukrajina zakázala vývoz všech hospodářských zvířat ze země.

Veterinární požadavky pro vstup psů, koček, fretek a jiných zvířat doprovázejících své majitele na útěku z Ukrajiny najdete ZDE. Za prokázané nerespektování zákazu může být fyzickým osobám uložena pokuta ve výši až 100 tis. Kč, v případě právnických či fyzických podnikajících osob až 2 mil. Kč.

V zájmu ochrany zdraví domácích i volně žijících zvířat zejména před vzteklinou přistoupily k zákazu dovozu zvířat neznámého původu i další evropské státy, např. Španělsko, Francie, severské státy, Slovinsko, Německo, Lucembursko aj.


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.3.2022

Zpět na výpis