PRÁCE NA FIGURÁLNÍM SOUSOŠÍ SE SLEZSKOU ORLICÍ POKRAČUJÍ

Pět zčásti opracovaných kusů božanovského pískovce na výrobu figurálního sousoší se slezskou orlicí se momentálně nachází v teplickém závodu společnosti Granit Lipnice.

Zástupci města Orlové vyrazili v polovině ledna do Teplic nad Metují, kde se momentálně nachází pět několikatunových kvádrů božanovského pískovce, z nichž bude vyrobeno figurální sousoší se slezskou orlicí. Hotové sousoší pak doplní aktuálně prázdné místo na Památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě, čímž bude završena obnova tohoto válečného hrobu do podoby, v jaké byl odhalen 30. září 1928.

Práce na sousoší bohužel pozdržela dodávka božanovského pískovce v požadované velikosti. „Pro tuto zakázku jsme měli shodou náhod připravený kámen o váze 30 tun, nicméně standardně těžíme kameny s poloviční váhou a velikostí. Důvodem zdržení je však především doprava toho kusu z lomu do zpracovatelského závodu. Lom se nachází vysoko a v těžkém terénu. Ani s naší nejtěžší technikou nejsme schopni převézt takový kus vcelku, takže jsme ho museli rozdělit na dvě části,“ popsal přepravu vedoucí teplického střediska společnosti Granit Lipnice Josef Cibulka.

Božanovský pískovec patří mezi nejkvalitnější pískovce, které jsou na evropském trhu k mání. „Má obrovskou výhodu v tom, že je možné ho vytěžit v dostatečné velikosti a je přesně na požadované hranici tvrdosti a opracovatelnosti,“ dodal Cibulka.

Aktuálně se v teplickém zpracovatelském závodu nachází pět vhodných, z části opracovaných kamenů a zařizuje se jejich převoz do radotínského ateliéru, kde se pustí do díla sochař Martin Chmelař.

„Jednotlivé kusy mají řezané vztyčné plochy, což jsou vlastně místa dosedání samotného kamene. Po převozu do ateliéru dojde k poskládání těchto pěti kusů, k umístění pracovního modelu ze sádry a k sestavení pantografu, díky kterému budu celou věc realizovat a reprodukovat ze sádrového modelu na božanovský pískovec,“ přiblížil další postup prací Martin Chmelař.

Pracovní model ze sádry v Teplicích nad Metují odborně posoudili i sochař a restaurátor Martin Kuchař a akademičtí architekti Eva a Vlastimil Krčmářovi, kteří zpracovali projektovou dokumentaci na obnovu Památníku padlým za Těšínsko. Ti přitom zkoumali mj. i všechny původní soutěžní návrhy na možnou podobu památníku, které vznikaly bezmála před sto lety.

Zajímavostí je, že účastníci veřejné soutěže na vytvoření původního návrhu památníku museli v soutěži figurovat pod heslem, nikoli pod svým jménem. Vítězem se nakonec stal tým sochaře a architektů, který vystupoval pod heslem Zelený vykřičník nad Orlovou.

 „Mínili to tak, že v horizontální architektuře bude sousoší a to sousoší je tím vykřičníkem. Porotě se to velmi líbilo a návrh se v roce 1928 stal vítězným. My jsme k tomu pár let zpět přišli k jako už devastovanému objektu a při projektování jeho obnovy jsme zjistili, že to vlastně bude téměř úplná novostavba, protože nic z toho původního technického řešení se již nedalo akceptovat,“ uvedla architekta Eva Krčmářová.

Sousoší by mělo být dokončeno letos v listopadu. Jeho cena činí dle smlouvy o dílo 2 277 000 Kč včetně DPH.


Pracovní model ze sádryArchitekt Vlastimil Krčmář posuzuje pracovní model sousoší.Pracovní model ze sádryStarosta Miroslav Chlubna, architekt Vlastimil Krčmář, sochař Martin Kuchař a sochař Martin Chmelař (zcela vpravo) diskutují před pracovním modelem sousoší.
Datum zveřejnění/aktualizace: 20.1.2022

Zpět na výpis