PŘI PLNÉM PROVOZU TO NEOPRAVÍME

Vážení Orlované,

naprosto chápeme Vaše rozhořčení v souvislosti s regenerací V. etapy. Jsme si vědomi faktu, že nastanou komplikace s parkováním, ale upřímně, lze opravit chodníky, komunikace či parkovací stání při plném provozu? Samozřejmě, že to nejde.

Na druhé straně - všichni víme, že V. etapa má akutní nedostatek parkovacích míst a jakmile se opravuje jedna ulice, ty ostatní jsou přetížené. Stejně tak v této lokalitě nelze vymezit místo k parkování s tím, že tam budou moci parkovat vozidla z opravované ulice. A to je také důvod, proč jsme se rozhodli provádět 4. část regenerace V. etapy postupně a minimalizovat omezení. Celá dopravní situace je vždy řešena s odborem dopravy i policií.


Zajistit Vám náhradní parkování je opravdu nemožné. Věříme ve Vaši vstřícnost a pochopení. Jak nás upozornil odbor rozvoje a investic, tak kdyby byla možnost parkovat na soukromých parkovištích obchodních domů v okolí, tak už by se tam parkovalo bez ohledu na rekonstrukci ulice F. S. Tůmy.

Věříme, že pochopíte, že regenerace tohoto sídliště je nezbytná a práce se neobejdou bez nejrůznějších, byť nepříjemných omezení, ale s výsledkem budete určitě spokojení. Bezpochyby budete mít radost z pěkně opravených chodníků, kde se nebudete muset bát, že si zvrtnete kotník, ze zrekonstruovaných komunikací či parkovacích stání. Město Orlová tímto projektem maximalizuje počet legálních parkovacích míst.

 

Včera, tj. v pondělí 11. října byly zahájeny stavební práce v ulici F. S. Tůmy v úseku od supermarketu Billa po restauraci Atom. Opraví se tam chodníky, komunikace, veřejné osvětlení, mobiliář a parkovací stání. Stavba si vyžádá různá dopravní omezení, o kterých budeme včas a průběžně informovat. Tato první etapa by měla skončit 5. listopadu a opravovat se bude úsek od čp. 1204 do čp. 1209.

 

Do konce letošního roku by měly proběhnout celkem dvě etapy. O té první jsme se zmínili. Ve druhé etapě se bude rekonstruovat úsek od čp. 1209 do čp. 1213. Průběh stavby však bude záviset na počasí. Zatím předpokládáme, že by se mělo rekonstruovat od 6. listopadu do 20. prosince.

 

Co se týče dopravy, tak:

I. ETAPA od 11. 10. do 5. 11. 2021

Na komunikaci bude zachován jednosměrný provoz ve směru od kruhového objezdu č. 5. Objízdná trasa bude vedena po komunikaci v ulici Krátká do Dětmarovic na silnici I/67, od nadjezdu k EDĚ a dále po silnici II/474 v ulici Na Olmovci.

 

II. ETAPA od 6. 11. do 20. 12. 2021

Obousměrný provoz na komunikaci bude řešen kyvadlově světelným signalizačním zařízením (semafor)

 

Další práce budou pokračovat až v příštím roce.

III. etapa prací začne na jaře příštího roku. Ukončení VI. etapy prací je plánováno na květen 2022.

 

Od 11. 10. 2021 do 31. 5. 2022 bude platit zákaz zastavení na cestě v ulici F. S. Tůmy v úseku od sjezdu k supermarketu Billa po křížení s ulicí Krátká.

Stavba navazuje na předchozí regenerace sídliště V. etapa. Tato část bude stát bezmála 14,1 milionu korun včetně DPH a bude spolufinancována z prostředků Státního fondu podpory investic ve výši 5 284 414 korun. Stavební práce provede petřvaldská společnost AWT Rekultivace.

 

Celá projektová dokumentace je veřejnosti k dispozici na https://www.vhodne-uverejneni.cz/index.php?m=xenorders&h=order&a=detaildocumentsandimages&rwr=regenerace-paneloveho-sidliste-v-etapa-v-orlove-lutyni-4-cast.


Ing. Miroslav Chlubna, starosta města


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.10.2021

Zpět na výpis