ORLOVANÉ BESEDOVALI S DOC. MAĎAREM

V Domě kultury města Orlové proběhla beseda s předním českým epidemiologem Doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity, která byla přístupná široké veřejnosti. Ten, kdo se besedy zúčastnil, si odnesl cenné informace o covidové pandemii. Cílem besedy s názvem „COVID-19 minulost, současnost a budoucnost“, nebyl jen poslech výkladu pana docenta, ale lidé měli možnost se ptát a získat informace, které jim mohou chybět k osobnímu rozhodnutí, jak se ke covidu postavit. Případně si ověřit, zda jednali správně v zájmu svého zdraví, nebo co by mohli pro své zdraví ještě udělat.

Musím podotknout, že pan docent jednoduše vysvětlil problematiku koronavirů i s pomocí obrazového materiálu. Věnoval se začátku epidemie, průběhu i budoucnosti.  Podle mého názoru, přestože vidíme, že korona se opět dere nahoru, čísla nakažených stoupají, přesto se zdá, že nákaza nemá takovou sílu. Je vidět, že ti, kteří jsou očkovaní, nekončí zpravidla v nemocnicích na rozdíl od neočkovaných, a také nemají těžké průběhy nemoci. Pan docent nikoho k očkování nevyzýval, jen vyjádřil svůj názor a rozhodnutí nechal na každém z nás. V závěru besedy si vyšetřil čas, aby zodpověděl dotazy přítomných.

Alespoň několik z nich tady uvedu:

  • Nechat se očkovat třetí dávkou, když už jsem dvě přijal?

Pokud je vám více let, je žádoucí po osmi měsících od druhé aplikace, třetí dávku přijmout. Pokud však člověk covid prodělal a má protilátky, nemusel by s třetí dávkou spěchat. Očkování probíhá stále stejnou vakcínou.

 

  • Mohou se očkovat i těhotné a kojící ženy?

Ano, těhotné i kojící ženy se mohou nechat očkovat, těhotným se doporučuje očkování po třetím trimestru.

  • Souhlasíte s očkováním dětí?

Ano, mám syna, když mu bude 12 let, hned na vakcinaci půjde. Čekáme na věk.

 

  • Může se očkovat chřipka současně s covidem?

Doporučuji mezi očkováním chřipky a covidu 14-ti denní pauzu. Každá vakcína se aplikuje do jiného ramene.

  • Jak dlouho ještě budeme nosit respirátory?

Zatím se zrušení nošení respirátorů nedoporučuje. Domnívám se, že rozvolnění související s ochranou úst a nosu přijde na jaře roku 2022. Pak je snad budou lidé nosit dobrovolně, dle svého uvážení, a to v hromadné dopravě, v nákupních centrech … (On sám by do letadla bez roušky nenastoupil…).

 

Beseda byla ukončena slovy, že věříme v lepší časy, že život ve společnosti se vrátí do starých kolejí. Koronavirus nezmizí, ale většina lidí se nechá naočkovat proti němu. Mnoho lidí covid prodělalo, a to i bezpříznakově, a tudíž je naděje, že česká společnost získá kolektivní imunitu.

Děkujeme panu docentu Maďarovi za zajímavou besedu s „lidskou tváří“, za besedu pro lidi, které problém současné epidemie zajímá, kteří mají snahu pro své zdraví a zdraví svých blízkých něco udělat. Děkujeme za čas, který jste, pane docente, nezištně věnoval našim Orlovanům.

Bc. Naděžda Kubalová, místostarostka

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.10.2021

Zpět na výpis