ZE ZAHRADY ŠKOLKY V ULICI 1. MÁJE JE VELKÁ PŘÍRODNÍ BADATELNA

Děti z mateřinky v ulici 1. máje, která je odloučeným pracovištěm mateřské školy K. Dvořáčka, čekalo po prázdninách krásné překvapení. Na zahradě obklopující školku totiž přibylo několik nových, velmi zajímavých prvků z akátového dřeva. Venkovní prostory, v nichž děti tráví čas hrou i vzděláváním, se proměnily v jednu velkou přírodní badatelnu, která umožňuje nepřeberné množství aktivit.

Nově je v zahradě přístřešek s rákosovou střechou, v němž se děti věnují knihám, tvoření nebo zkoumání přírodnin. Velké oblibě se těší také sestava didaktických a pěstitelských prvků, ve které mají děti pískoviště, hmatový chodníček, bahniště, záhonky s bylinkami, xylofon a malé podium. Ke hře i k odpočinku slouží dvě chýše z vrbového proutí a nechybí ani lavičky se stolečky, které se dají libovolně přemisťovat. Největší pozdvižení ovšem budí mlhoviště. Těžko by se hledalo dítko, které tento prvek nenadchl.

Proměna zahrady se udála během letošních prázdnin. Cílem úprav bylo vytvořit multifunkční prostor, v němž se děti mohou na čerstvém vzduchu věnovat všem aktivitám, které jakkoliv souvisí s přírodou, ochranou životního prostředí a zdravým pohybem.

Proměna zahrady stála 588 tisíc korun. Tento skvělý projekt se podařilo uskutečnit díky příspěvku ze Státního fondu životního prostředí ČR, který činil 500 tisíc korun. Zbývající částku uhradilo město Orlová. Vedení školky hodlá ve zvelebování zahrady pokračovat. Z našetřených peněz už byly pořízeny například vyvýšené záhony. Další úspory budou investovány například do opravy velkého pískoviště a dalšího mobiliáře.


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.9.2021

Zpět na výpis