DĚTEM Z PĚSTOUNSKÝCH RODIN SE NA TÁBOŘE LÍBILO

Sdružení pěstounů ELIA je doprovodnou organizací pro pěstounské rodiny. V Orlové sídlí v prostorách Doubravanu na Rydultowské ulici. V minulých dnech právě toto sdružení zorganizovalo tábor, na který zavítala orlovská místostarostka Bc. Naděžda Kubalová.

„Pětidenní tábor proběhl v ověřeném penzionu Zátiší v Komorní Lhotce a byl určen dětem ve věku 6 až 12 let. Jak jsem se dozvěděla, organizátoři se v prvním turnusu zaměřili především na aktivity pohybové, taneční, ale i na kolektivní hry, prvky kreativních činností, jako je arteterapie, relaxace, výroba lapačů snů... Děti se také zapojily do výroby svícnů, korálků, čímž po příjezdu domů mohou obdarovat příbuzné. Všichni na mě působili velmi mile, příjemně a odpočatě,“ popsala své dojmy z návštěvy tábora Naděžda Kubalová.

Děti si také vytvářely vzpomínková leporela. Všem těmto činnostem předcházely seznamovací hry s vytvořením táborových pravidel, která se všichni snažili dodržovat.

Orlovská místostarostka v průběhu návštěvy tábora oslovila děti a dotázala se, co je v průběhu pobytu nejvíce zaujalo. „Nejvíce se mi líbilo hledání schovaných věcí – hřebene, koštěte, papírových kapesníků v areálu penzionu… Když jsme byli úspěšnými hledači, něco malého jsme vyhráli. Takže jsme hodně běhali a hledali. Také se mi líbí pěkný vztah s tetami. Radost jsem měla i z lampionu, který jsem sama vyrobila,“ prozradila jedenáctiletá Vendy.

O rok starší Petře se zase líbil vztah kamarádů k ní samotné. „Mám zdravotní problémy s nohama, ale stejně s nimi chodím na koupaliště. Plavu s rukávky a moc si to tady užívám. Kamarádi mi se vším pomáhají, když mi spadne berle, tak mi ji podají. Mám ráda ranní probouzení, když za mnou přijdou tety a kamarádi, aby zjistili, zda jsem v pořádku. Pozdravíme se. Je to moc milé…,“ konstatovala Petra.

Sedmiletý Leo byl zase nadšen z pobytu na hřišti a z tamní lanovky. Je maximálně spokojen i v bazénu, v němž plave s kruhem.  Devítiletá Lucinka se přiznala k radosti z party, která proběhla předchozí den. „Byla super, užili jsme si tance, teta byla fajná. Půjčila nám sukně i náhradní šaty. A dneska bude zase diskoška s opékáním párků,“ svěřila se dívenka.

„Děti jsou čisté duše a vždycky popíší situaci takovou, jaká je. Jsem moc ráda, že jsou spokojené, šťastné. A přesně takové mají být,“ podotkla místostarostka Naďa Kubalová.

Jelikož je o tábor obrovský zájem, a my chceme zájemce uspokojit, proběhne v měsíci srpnu ještě další turnus. Přítomných bude maximálně dvacet dětí ve věku od 13 let. Dojde ke změně aktivit, protože na tábor pojedou převážně děti s výchovnými problémy a po celou dobu s námi bude i paní psycholožka,“ vysvětlila ředitelka Sdružení pěstounů ELIA Bc. Kateřina Habrnálová.

ELIA pořádá tábory už třetím rokem. Jejich aktivitu podporuje Nadace OKD.  „Smysl těchto táborů vidíme v tom, že se děti dokáží vzájemně seznámit, že se dokáží o sebe na nějaké úrovni postarat, začlenit se do kolektivu. Vidíme, jaké mají hygienické návyky, jak mají postaven denní režim. To všechno tvoří zpětnou vazbu pro sociální pracovnice i psycholožku,“ doplnila Habrnálová.

Do budoucna ELIA plánuje i pobyty u moře. Jak s dětmi, tak s pěstouny. „Doprovázeli by je pracovníci Elie. Pro pěstouny i zaměstnance bychom tam připravili vzdělávací program. Pro děti pak dozor, hlídání, které bude spojeno s aktivitami v rámci RESPITU. S těmi, kteří by se společné akce zúčastnili, bychom chtěli vytvořit i tzv. „Knihu života“. Je to metoda, pomocí které se mohou seznámit s dosavadním životem, s tím dobrým i tím horším…,“ přiblížila plány ředitelka sdružení ELIA.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.7.2021

Zpět na výpis