BAREVNÉ KAMÍNKY Z ORLOVÉ PUTUJÍ PO SVĚTĚ

Barevný kamínek s obrázkem položený u lavičky v parku nebo u dětského hřiště. Určitě nejeden z vás už na takový narazil. Jedná se o český fenomén poslední doby, kdy se děti i dospělí věnují malování na kamínky. Jednou z nich je i paní Kateřina Cyrzyková z Orlové, která se této zálibě věnuje už více než rok.

„První kamínek, na kterém byl namalovaný obrázek a na zadní straně číslo, jsem si donesla domů a začala pátrat na internetu. Tam jsem narazila na facebookovou skupinu Kamínky, kde jsem se dozvěděla veškeré informace o této hře,“ uvádí paní Kateřina.

Pravidla jsou velmi jednoduchá. Na kamínek se může namalovat téměř cokoliv, kromě hanlivých nebo sprostých obrázků. Na zadní stranu tvůrci píšou poštovní směrovací číslo města, ve kterém bydlí a ideálně velké F a slovo Kamínky, které odkazuje na facebookovou skupinu, kde se kamínky evidují.

„Je fajn používat akrylové barvy, které se nerozpíjí,“ dodává tvůrkyně. Na závěr se kamínek opatří vrstvou průhledného laku, aby na něm malba vydržela v jakémkoliv počasí. Paní Kateřina uvádí, že počáteční investice se pohybuje kolem tří set korun, ale věří, že tato hra bude bavit nejen malé děti, ale také dospělé či seniory.

Hotový a upravený kamínek se pak položí na libovolné místo v okolí bydliště nebo je možné jej odvézt s sebou na výlet a tam ho ponechat. Tak se kamínek stává putovním, a ten kdo jej nalezne by ho měl vyfotit z obou stran a umístit na stránky. Pak už majitel původního kamínku může právě na facebookové skupině sledovat, kdo kamínek našel a kam doputoval.

Takto nalezený kamínek udělá spoustu radosti. „Malované kamínky dělají radost nejen dětem, ale i mně, a koukám po nich, kudy chodím,“ říká s nadšením paní Kateřina.

Potom už záleží na každém jednotlivci. Kamínek je možné přemístit na jiné místo, kde jej najde jiný nadšenec a opět ho zveřejní na internetu, a tak pořád dokola. Takto kamínek putuje po celé republice nebo si ho jeho nálezce ponechá pro radost.

„Já osobně nalezený kamínek posunu dále, když jedeme někam na výlet, aby se dostal do nějaké zajímavé lokality. Není výjimkou, že se kamínky dostanou až za hranice státu. Spousta cestovatelů bere cizí kamínky do super destinací, jako například Maledivy,“ dodává s úsměvem Kateřina.

Na příští procházce proto mějte oči dokořán a koukejte kolem sebe. Je možné, že kamínek, který naleznete, bude právě ten od paní Kateřiny a i vy ho můžete posunout zase o kus dál.


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.4.2021

Zpět na výpis