POMOCNÝ MODEL ZTRACENÉHO SOUSOŠÍ JE TÉMĚŘ HOTOVÝ

Pomocný hliněný model figurálního sousoší se slezskou orlicí

Zkraje týdne navštívili zástupci města Orlové pražský ateliér sochaře a restaurátora Martina Chmelaře. Tam se v tuto chvíli dolaďují poslední detaily na hliněném modelu figurálního sousoší se slezskou orlicí, které se má po více než osmi desetiletích vrátit na obnovený památník padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové.

Pomocný hliněný model je ztvárněn v třetinové velikosti. Výsledná socha, která bude z pískovce, se bude od podstavce památníku tyčit do téměř šestimetrové výšky. „Teď se doopraví ještě pár detailů k ujasnění jednotlivých prvků a pak se vyhotoví forma, která se odlije do sádry. Vznikne sádrový model, který nám bude nápomocný k samotnému sekání a převádění přes pantograf do pískovce a k osazení sousoší na původní místo,“ popsal proces zhotovení kopie původního figurálního sousoší sochař Martin Chmelař.

Termín instalace sousoší na památník si zatím netroufl odhadovat, protože celý proces je podle něho pořád ještě na začátku. „Ale musím říct, že se to vyvíjí slibně. Záviset pak bude samozřejmě i na počasí. Všechny dosavadní úkony probíhaly v ateliéru, ale jakmile dojde na samotné sekání, tak už budeme venku a budeme doufat, že práce bude odsýpat. Já osobně to vidím ještě asi tak na rok intenzivní práce,“ dodal šestatřicetiletý sochař.

Tvarová a rozměrová rekonstrukce sousoší je odvozena z dochovaného obrazového materiálu. Původní figurální sousoší totiž bylo za polské okupace poničeno a následně násilně strženo Němci, kteří ho odvezli neznámo kam. Martin Chmelař a jeho pomocník Martin Čermák jsou tak odkázaní na dobovou fotodokumentaci a pár dalších podkladů, takže se čas od času ocitají ve slepé uličce. Zatím však nenarazili na nic, s čím by si nedokázali poradit.

Zhotovení a osazení kopie původního sousoší navazuje na první etapu projektu, který si klade za cíl celkovou obnovu památníku tak, aby na hřbitově v Orlové vzniklo důstojné místo k zachování památky civilních i vojenských obětí československo-polských bojů o území Těšínska. Loni na podzim byla dokončena obnova stávajících prvků a konstrukcí památníku, včetně sadových úprav.

V příštím roce by měl památník nabýt svou původní podobu z roku 1928, kdy byl slavnostně odhalen u příležitosti 10. výročí vzniku samostatného Československa. „Hliněný model je úžasný. Těším se na výsledné dílo z pískovce, protože to bude další věc, která Orlovou pozvedne. Jsem rád, že se daří vracet pomník do původního stavu, protože ti lidé, kteří bojovali o Těšínsko, si to zaslouží. Zaslouží si to celý československý národ. Moc děkuji autorovi a všem lidem, co se na tom podílejí,“ řekl starosta Orlové Mgr. Miroslav Chlubna.

Obě etapy obnovy památníku finančně podpořilo Ministerstvo obrany ČR. Na první etapu, která stála 6 641 000 Kč včetně DPH, získalo město dotaci ve výši 4 398 000 Kč. Cena za zhotovení a osazení kopie figurálního sousoší je smlouvou o dílo stanovena na 2 277 000 Kč včetně DPH, přičemž dotace ministerstva obrany pokryje 80 % celkových nákladů.


Martin Kuchař, Martin Čermák a Martin ChmelařMartin Kuchař, Martin Čermák a Martin ChmelařPomocný hliněný model figurálního sousoší se slezskou orlicíPomocný hliněný model figurálního sousoší se slezskou orlicíDetail figur na sousošíDetail figur na sousošíDetail figur na sousošíDetail figur na sousošíSlezská orliceStarosta Mgr. Miroslav Chlubna je na vznikající sousoší právem hrdý.Starosta Orlové v živém rozhovoru s autorem Martinem Chmelařem.Pomocný hliněný model figurálního sousoší se slezskou orlicí
Datum zveřejnění/aktualizace: 14.4.2021

Zpět na výpis