PLATÍ PŘÍSNĚJŠÍ NAŘÍZENÍ. ZDE JE JEJICH PŘEHLED

Kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru Vláda ČR značně omezila volný pohyb osob a zpřísnila nařízení týkající se ochranných prostředků nosu a úst. Opatření začala platit v pondělí 1. března a potrvají nejméně tři týdny.

Respirátor či obdobný ochranný prostředek nosu a úst s účinností minimálně 95 % je od 1. 3. povinností ve všech vnitřních prostorách, venku v zastavěném území obce i všude tam, kde nelze zajistit rozestup minimálně 2 metry, tzn. i při běhu městem apod. Dvě roušky na sobě, ani látkové roušky již nejsou povoleny!

V pondělí se neotevřely školy ani školky s výjimkou těch, které se v ORP Orlová starají o děti zaměstnanců kritické infrastruktury. Pro školáky je otevřena základní škola Mládí, pro předškoláky mateřská Okružní. Provoz v těchto zařízeních je zajištěn od 6 do 18 hodin, a to včetně stravování. Zařízení lze kontaktovat na telefonních číslech:

  • ZŠ Mládí, tel. 775 863 788
  • MŠ Okružní, tel. 737 742 531

Od pondělka je zakázáno opouštět území okresu. Lidé si musí vybrat jedno místo, na kterém budou od 1. 3. po následující tři týdny pobývat. Výjimka z tohoto zákazu se vztahuje na střídavou péči o dítě, kterou je potřeba prokázat rozhodnutím příslušného orgánu o střídavé péči.

Pro cesty do zaměstnání mimo okres je potřeba potvrzení zaměstnavatele. Cesty k lékaři či na úřady mimo okres musí lidé prokázat čestným prohlášením nebo formulářem s místem, časem a cílem cesty. Nákupy jsou možné pouze v rámci okresu a v nezbytném počtu osob. Potřebné formuláře si můžete stáhnout v přílohách pod článkem.

Návštěvy příbuzných v rámci okresu nejsou povoleny, nejde-li o zajištění nezbytně nutné péče. Pobyt venku přes den je možný pouze na území města. V době od 5 do 21 hodin platí zákaz vycházení s výjimkou cest do zaměstnání, výkonu povolání, neodkladných cest k ochraně života a zdraví apod. Venčit psa v noci je možné maximálně 500 metrů od domu.

Povinnost dodržovat uvedená opatření stanoví krizový zákon. Na dodržování opatření namátkově dohlíží policie. Za porušení povinností vyplývajících z krizového zákona hrozí sankce až 20 tisíc korun.

Otevřené jsou od 1. března jen potraviny, lékárny, drogerie, optiky, květinářství, trafiky, prodejny krmiv a zahrádkářských potřeb a obchody s domácími potřebami. Ze služeb mohou fungovat čerpací stanice, výdejny zboží objednaných z e-shopů, myčky aut bez obsluhy, servisy telefonů a počítačů, odtahovky a taxi služby.

Stravovací provozy smí nadále prodávat přes výdejní okna, která mohou být otevřena do 21 hodin.

Zdroj: ČTK, COVID PORTÁL MV



Připojené dokumenty:

Potvrzení na cesty do místa pracoviště (vzor) DOCX [13.0KB] 27.2.2021
Formulář pro cesty mimo okres (vzor) DOCX [18.3KB] 27.2.2021
Čestné prohlášení (vzor) DOCX [15.8KB] 27.2.2021

Datum zveřejnění/aktualizace: 5.3.2021

Zpět na výpis