VE VESNĚ PROBĚHLO OČKOVÁNÍ KLIENTŮ A ZAMĚSTNANCŮ

Sto šedesát dávek očkovací látky, která má zabránit nakažení virem SARS-COV-2, jenž způsobuje onemocnění COVID-19, dorazilo ve čtvrtek 14. ledna do Domova Vesna. Očkování klientů, kteří podepsali informovaný souhlas, začalo neprodleně ve spolupráci s obvodním lékařem, jenž ordinuje v domově. V pátek 15. ledna byli očkováni zaměstnanci. Jak klienti, tak zaměstnanci byli očkováni vakcínou Moderna.

Během čtvrtku a pátku bylo očkováno 97 klientů a 37 zaměstnanců. Dalších pět osob bude očkováno v pondělí 18. ledna. „Obdrželi jsme 16 vakcín, přičemž každá obsahuje 10 dávek očkovací látky. Do deltového svalu paže horní končetiny aplikujeme 0,5 ml očkovací látky, poté musí očkovaný vyčkat v čekárně a sledujeme, zda se neprojeví nějaké nežádoucí příznaky. K plnému účinku je potřeba podstoupit očkování dvěma dávkami. Druhá dávka bude stejným způsobem podána 29. den po prvním očkování,“ popsala průběh očkování vrchní sestra Domova Vesna Monika Uherková, DiS.

Očkování klientů i zaměstnanců proběhlo bez komplikací a s minimem nežádoucích účinků. Nezaznamenali jsme žádný kritický stav po očkování. Vakcíny, které zbydou, budou vráceny,“ sdělil ředitel Domova Vesna Ing. Vít Macháček.

Z rozhodnutí krajské hygienické stanice jsou v Domově Vesna od 4. prosince až do odvolání zakázány návštěvy, s výjimkou návštěv klientů, u kterých to vyžaduje jejich psychický stav. Klientům, kteří nejsou v karanténě či covid pozitivní, jsou od 16. prosince 2020 umožněny vycházky. Po celou dobu vycházky musí mít obyvatelé domova nasazeny respirátory.

Klienti se mohou spojit se svými blízkými také prostřednictvím videohovoru v aplikaci WhatsApp. „Pro tento účel máme k dispozici dva tablety a v projektu nadace TESCA jsme získali nárok koupit aktivizační pomůcku Sentable. Jedná se o pojízdný vozík s velkým zabudovaným tabletem, který klientům nabídne nové možnosti,“ sdělil v jednom ze svých pravidelných reportů ředitel Domova Vesna.

Domov Vesna má snad už to nejhorší za sebou. Zatímco v prosinci se příznaky onemocnění COVID-19 potvrdily u více než 50 obyvatelů domova, v první lednové dekádě byl covid pozitivní jeden uživatel. S nemocí COVID-19 zemřelo 11 obyvatelů Domova Vesna.


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.1.2021

Zpět na výpis