NA HŘIŠTI S BRONISLAVEM SCHIMKEM

Můžete nám přiblížit členskou základnu?

Myslím si, že vzhledem k omezeným prostorům ve sportovním areálu se naše členská základna blíží k horní hranici naplnění. Samozřejmě, neodmítáme nikoho, ale nemůžeme nabírat kvantitu na úkor kvality. Protože, abychom vyšli vstříc rodičům, kteří si platí za kvalitní přípravu svých dětí, musíme udržet určitou rovnováhu mezi počtem dětí na jednoho trenéra.

Potýkáte se spíše s poklesem zájmu o váš sport, nebo je tomu naopak?

 Fotbal je světovým fenoménem a zájem o tento krásný sport bude vždy velký. Je však pravdou, že dnešní mládež je více pohodlná, někteří nechtějí tvrdě pracovat, a přecházejí buď ke sportům, kde se tolik nezapotí, nebo rovnou k počítači…

Je zřejmé, že sportovní činnost byla z důvodu Covidu-19 značně omezena. Jak se vám s tím daří vypořádat? Jak toto období zasáhlo do vašich soutěží?

Bohužel Covid již druhou sezonu zásadně ovlivnil fotbalové soutěže. Snažíme se udržet sportovce v pohybu, jenže nabídnout jim můžeme tak akorát výběhy do lesa. Ještě, že v MSK je řada skvělých trenérů, kteří se snaží udržet děti u sportu i pomocí videotréninků, her na sociálních sítích, a musím potvrdit, že to funguje!

Jaké cíle jste si vytýčili?

Víte, Svatopluk Čech jednou řekl: „Sláb jenom tenkdo v sebe ztratil víru, a malý tenkdo zná jen malý cíl.“ Myslím, že toto motto by mělo být v srdcích a myslích všech sportovců našeho klubu.

Do jaké míry je fotbal finančně náročný?

Kopaná je lidový sport, finančně dostupný a srovnání s jinými sporty pro ni není nijak tristní. Samozřejmě, že v klubu tolerujeme, a bereme ohled na finanční problémy rodičů. Snažíme se je kompenzovat nákupem tréninkových pomůcek nebo i vybavení. A také členské příspěvky nemůžeme srovnávat s tenisem nebo hokejem.

Orlová je známá tím, že má dobré sportovní zázemí. Je snad něco, co vám chybí, nebo co byste změnil?

Je to složitá otázka. Na jednu stranu máme areál v krásném prostředí lesoparku, mnoho sportovišť u sebe, které se dají tréninkově prolínat. Na druhou stranu areál nám pomalu, ale jistě chátrá. Ne, že by šlo o údržbu, ale pokud do nemovitosti průběžně neinvestujete, nejde udržet 50 let starý majetek v původním funkčním stavu. O tom je přesně náš sportovní areál. Je nádherný, ale pomalu a jistě mu dochází funkčnost. Jsme pozadu oproti jiným (i mnohdy menším) městům tak o 20 až 30 let technologicky zpět. Areál využívá denně až 600 sportovců a nechci ani uvádět, kolik osob navštíví areál v době konání utkání, a to jak mládežnických, tak seniorských. Někdy si tady říkáme, abychom pomalu nedopadli jako naše letní koupaliště. Věříme však, že město Orlová svou krásu a pýchu v podobě našeho areálu nenechá upadnout na kolena. Věříme pořád, že se ještě dožijeme lepších zítřků a budoucnost nabídne adekvátní podmínky pro naše diváky a především sportovce.

Základní škola Mládí je sportovně zaměřená. Jak byste zhodnotil spolupráci se školou?

Tato otázka tak trochu navazuje na tu předešlou. Absencí sportovní haly je klub odkázán na tělocvičny základních škol, bohužel rozměrově nevyhovujících, ale díky bohu za ně. Nebojím se říct, že nebýt vstřícného přístupu managementu orlovských škol, sport v Orlové by neexistoval.

Kolik je dětí, které v klubu vydrží a těch, které přejdou k jinému sportu?

Každé dítě, které zůstane u jakéhokoliv sportu, je obrovským přínosem pro město, pro Orlovou. Jak jsem již zmínil, sport není procházkou v růžové zahradě. Kdo chce něco dokázat, musí opravdu tvrdě pracovat, v tomto případě trénovat. A kdo nechce? Zde je naším zásadním úkolem udržet kluka, holku u nějakého méně náročného sportu.

Co byste popřál orlovskému sportu?

Přečtěte si znovu odpověď na jednu z předchozích otázek. V našem krásném městě žije spousta skvělých talentovaných sportovců. Denisa Štěrbová-Rosolová je dodnes mistryní ČR ve skoku do dálky a sedmiboji. Vyhrála Mistrovství ČR, aniž by v Orlové bylo alespoň jedno funkční doskočiště. Samozřejmě, že musela jít za lepším. A taktéž nám odcházejí fotbalisté, hokejisté a další, kteří by mohli nést název města Orlová na svém dresu.

Jak jste se ke sportu dostal vy? Co pro vás sport znamená?

 Já jsem vyrůstal v době, kdy nebyly počítače, mobily, internet, kino hrálo jednou týdně, televize od 19 do 22 hodin, pokud šel proud. Takže pro mě bylo sportovní vyžití jediným normálním trávením volného času. Učaroval mi fotbal, a tuto káru tlačím před sebou už asi šedesát let.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.11.2020

Zpět na výpis