DO PAMÁTNÍKU BYLA VLOŽENA NOVÁ PAMĚTNÍ SCHRÁNKA

Koncem září se na městském úřadu v Orlové sešlo vedení města se zástupci Muzea Těšínska, Československé obce legionářské, České a Slovenské obce dělostřelecké a Matice slezské, a to u příležitosti vložení odkazů pro budoucí generace do nové pamětní schránky.

Ta pak byla v pondělí 5. října 2020 uložena do Památníku padlým za Těšínsko na hřbitově ve staré Orlové za účasti všech, kteří léta usilovali o generální opravu tohoto válečného hrobu.

„Ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, že v památníku byla nalezena schránka z roku 1928, jsme se okamžitě shodli na tom, že zubem času poznamenanou schránku nahradíme novou. To se nám teď povedlo, za což jsme moc rádi, protože to považujeme za významnou událost ve dvaadevadesátileté historii památníku. Za město Orlová jsme do schránky vložili jak dobové dokumenty či jejich kopie, tak dokumenty a předměty ze současné doby,“ říká k věci starosta Orlové Mgr. Miroslav Chlubna.

Konkrétně se jednalo o původní projektovou dokumentaci pro výstavbu památníku obětem sporu o Těšínsko a o projektovou dokumentaci jeho generální opravy, která momentálně probíhá. Dále šlo o stavebně-historický průzkum, ručně psanou zprávu o současném stavu památníku, desku z korozivzdorné oceli s vygravírovaným textem, kopii brožury „Těšínským hrdinům!“, která byla nalezena v původní schránce, pamětní plaketu a odznáček města Orlové.

Ředitel muzea Těšínska PaedDr. Zbyšek Ondřeka na setkání připomněl, že v hrobech, které jsou součástí památníku, je pohřbeno 55 obětí polsko-československého sporu o Těšínsko z let 1918 až 1920. Ne všichni jsou vojáci, kteří padli v tzv. sedmidenní válce na Těšínsku. S vojáky je zde pohřbeno i osm civilních obětí z tzv. plebiscitního období z roku 1920. Jsou to čeští vlastenci – horníci, učitelé a jiní, kteří byli zavražděni v době příprav plebiscitu, tzn. lidového hlasování, úkladně polskými bojůvkáři.

PaedDr. Ondřeka do schránky vložil svou publikaci „Padli jsme, aby národ žil“, pohlednici vydanou k 100. výročí rozdělení Těšínska a průvodce Příběhem Těšínského Slezska, jak zní název stálé expozice v Historické budově Muzea Těšínska. Historička Mgr. Lenka Nováková, Ph.D., přidala výtisk časopisu Těšínsko (01/2019 – pozn. red.), v němž se podrobně věnuje památníku bojů o Těšínsko v Orlové.

56. pohřbeným ve válečném hrobě je Jan Čapek, sokol a duchovní otec československé legie v Itálii, který tam padl v boji s rakouskými vojáky. Jana Čapka ve svém odkazu pro budoucí generace vyzdvihli zástupci Československé obce legionářské Mgr. Martin Lokaj, předseda Jednoty Ostrava 1 ČSOL, a PhDr. Tomáš Rusek, tajemník téže jednoty. „…Tvůj statečný život je nám nehynoucím vzorem, jenž uchováme pro generace nynější i budoucí. Čest Tvé památce bratře Jene!“ Píší mladí legionáři v ručně vázaném dokumentu, který vložili do schránky 23. září 2020.

O dva dny později dorazil na orlovský úřad také pplk. v. v. Ing. Jiří Bílský, člen prezidia pro vnitřní věci České a Slovenské obce dělostřelecké, a předseda těšínské oblasti Matice slezské Ing. Lubomír Matěj. Pplk. Bílský vložil do schránky kromě dokumentu a fotografií i pamětní minci ČaSOD a nášivky. Ing. Matěj zanechal ve schránce keramickou plaketu zhotovenou u příležitosti jubilejního 50. ročníku folklorní slavnosti Slezské dny, které Matice Slezská každoročně pořádá v Dolní Lomné.

K rekonstrukci památníku

Na začátku letošního roku byly zahájeny práce na první části rekonstrukce Památníku padlým za Těšínsko, který se nachází na hřbitově v Orlové-Městě. Památník vznikl v roce 1928 na základě projektu pražských architektů Jaroslava Stránského a Josefa Šlégla ve spolupráci se sochařem Václavem Žaludem. Idea vzešla ze soutěže, vypsané Spolkem pro poctu padlým za Těšínsko. Dominantní figurální sousoší bylo zničeno v roce 1939.

V 2. polovině 20. století probíhala pouze základní údržba památníku, která  však nezabránila jeho celkovému zchátrání. Město Orlová nyní za finančního  přispění  Ministerstva obrany ČR  realizuje nejen obnovu  současného památníku, ale má rovněž v plánu vyhotovit repliku původního sousoší.

„Současná idea obnovy památníku zpracovaná architekty Krčmářovými následuje původní architektonické pojetí. Přestože se stavba potýká s řadou technických problémů, stavební a restaurátorské práce jsou v plném proudu a do konce letošního roku bude první část stavby dokončena,“ informuje vedoucí odboru rozvoje a investic orlovské radnice Ing. Martina Szotkowská.

První etapa rekonstrukce pomníku stála 6,5 milionu korun a městu se na ni podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ČR ve výši 4,4 milionu korun. Předmětem druhé etapy bude replika figurálního sousoší s plánovanou realizací v letech 2021-2022 a s předpokládanými náklady ve výši necelé 3 miliony korun. Rovněž na tuto investiční akci město požádalo o dotaci ministerstvo obrany. Rekonstrukci pomníku zhotovila firma orlovská Meccano a na kamenických pracích se podílel sochař Mgr. A. Martin Kuchař z Vělopolí.

Fotografie z vkládání pamětních odkazů do nově zhotovené schránky a následné vkládání pamětní schránky do Pamatníku padlým za Těšínsko najdete ve fotogalerii na našem webu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.10.2020

Zpět na výpis