MĚSTO ORLOVÁ MÁ DVĚ ČESTNÉ OBČANKY...

...aneb ohlédnutí za Slavnostním zasedání zastupitelů

V pátek 18. září se v multifunkčním sálu Domu kultury města Orlové uskutečnilo slavnostní zasedání zastupitelů, na němž se bilancovaly poslední dva roky dění ve městě, předávala se čestná občanství a ocenění pro významné osobnosti společenského dění, děkovalo se dárcům krve a nezapomnělo se ani na spolupráci s partnerskými městy.

V úvodu zazněla státní hymna v podání pěveckého sboru ARTEP z orlovského gymnázia pod taktovkou sbormistryně Mgr. Petry Rašíkové. Poté promluvil starosta Mgr. Miroslav Chlubna, který zhodnotil konec roku 2018, rok 2019 a probíhající rok 2020.

„Každý z těchto roků se svým způsobem zapsal do historie našeho města, obzvlášť rok letošní, řekl bych rok rouškový. I teď tady sedíme v rouškách a nemůžeme sledovat mimiku lidí kolem sebe. Je to rok, kdy lidé v celém Česku dokázali nahradit nezvládnutou situaci vlády, pomáhali si a ukázali sílu našeho národa. Prostě a jednoduše táhli za jeden provaz. Už mnohokrát jsem těm lidem, kteří pracovali pro nás všechny, ať už z povahy svého povolání, nebo jako dobrovolníci, poděkoval a chci tak učinit i nyní. Moc Vám za všechno děkuji,“ řekl ve svém projevu starosta Orlové.

Poté došlo k předání dvou čestných občanství, jejichž udělení schválilo zastupitelstvo
9. prosince 2019. Osobně si titul čestné občanky města Orlové převzala sopranistka světového formátu Mgr. Martina Menzi Janková. Ta je v současnosti jednou z nejvýznamnějších orlovských rodaček, dosáhla věhlasu světové úrovně, zachovala si vřelý vztah ke svému rodišti, a byť působí v zahraničí, ráda a často se do rodné Orlové vrací. Ve svých rozhovorech Orlovou pravidelně připomíná a vyzdvihuje její pozitivní stránky. (medailonek Mgr. Jankové uvádíme v samostatném příspěvku na webu města Orlové - pozn. red.)

In memoriam byl titul čestné občanky města Orlové udělen MUDr. Evě Bobákové. Paní doktorka Bobáková, která se celý život aktivně podílela na dění ve městě, ať už jako dlouholetá zastupitelka, radní, lékařka, nebo ve svém volném čase jen tak pro radost, nás opustila v srpnu 2018. Ocenění proto převzala její dcera MUDr. Lenka Kristianová. MUDr. Eva Bobáková léta působila na orlovské interně, svou práci vždy vnímala jako životní poslání. Všichni oceňovali její lidský přístup, vstřícnost a pochopení. (medailonek MUDr. Bobákové uvádíme v samostatném příspěvku na webu města Orlové - pozn. red.)

Poprvé v historii ocenilo město Orlová také své významné osobnosti. V kategorii Významná osobnost města Orlové bylo ocenění uděleno prvnímu polistopadovému starostovi Ing. Ivo Kotabovi, paní Janině Chlebik-Turek, která od zrodu spolupráce s partnerským městem Rydułtowy v roce 1993 stála téměř u všech společných akcí, a do třetice patriotovi našeho města a zakladateli Klubu přátel staré Orlové Karlu Budinovi. Vzhledem k smutné události, kdy nás pan Budin den před shromážděním opustil, uctili všichni přítomní jeho památku minutou ticha a ocenění bude později předáno rodině.

V kategorii Významná osobnost města Orlové pro budoucnost byli oceněni dva studenti Gymnázia a Obchodní akademie Orlová, a to Ondřej Chlubna a Radim Urban. „Ondřej patří k nejtalentovanějším studentům, účastnil se mnoha soutěží a olympiád, v nichž dosáhl vynikajících úspěchů. Například v expedici Mars, která měla simulovat let na Mars, se probojoval do semifinále. V létě se pak zúčastnil T-expedice a stal se garantem v oblasti fotochemie a vedoucím výzkumného týmu, který pomocí světla zjišťoval absorpční spektrometrií složení barviv v rostlinách,“ prozradil o studentovi septimy moderátor Oldřich Gbelec a pokračoval ve výčtu Ondrových úspěchů a aktivit.

Radim Urban je neméně úspěšným reprezentantem zmíněné školy, zejména na fyzikálních a matematických olympiádách, v soutěžích z oblasti informatiky a německého jazyka i na sportovních akcích. V německém jazyce patří na špičku mezi studenty. Vedení školy doporučilo Radima k získání stipendia u Bakala Scholarship pro studium informatiky na ETH ve Švýcarsku.

V neposlední řadě se děkovalo dobrovolným dárcům krve, kteří si na pódiu převzali z rukou vedení města peněžní poukázky a další dárky. Za 40 bezpříspěvkových odběrů bylo oceněno 25 dárců, za 80 odběrů to bylo 19 dárců, za 120 odběrů 14 dárců a 160 odběrů 8 dárců.

V programu nechyběly ani pozdravy zástupců spřátelených měst. Osobně svůj projev přednesla místostarostka Rydułtow Mariola Bolisega.  Starosta chorvatské Crikvenice Damir Rukavina zaslal dopis, primátor slovenského Námestova Milan Hubík, starosta města Czechowice-Dziedzice Marian Blachut a starosta švýcarského městečka Illnau-Effretikon Ueli Müller nahráli videopozdravy, které se promítaly přímo v sále. „Srdečně vás zdravím a doufám, že se celému městu Orlová daří v době koronaviru dobře. Pro nás ve Švýcarsku představuje Covid-19 velkou výzvu a musíme si zvykat na nová pravidla. Předpokládám, že vy to máte podobně. Mám za to, že v době koronaviru je obzvlášť důležité, aby vše běželo dál a aby byly i příležitosti, při kterých se lidé mohou setkávat a popovídat si, jako například dnes večer u vás,“ prohlásil z obrazovky Ueli Müller.

Závěrečné slovo měl zastupitel Doc. Ing. Václav Kafka, CSc., a slavnostní program ukončila zastupitelka a vedoucí dětského pěveckého sboru Sluníčko při škole K. Dvořáčka Mgr. Pavla Bjalončíková zpěvem slezské hymny, kterou mnozí přítomní slyšeli vůbec poprvé.

(fotografie ze slavnostního shromáždění najdete v naší webové fotogalerii - pozn. red.)


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.9.2020

Zpět na výpis