VÝLET PRO AKTIVNÍ SENIORY OČIMA M. MIESZCZAKOVÉ

A ZASE JEDEME NA VÝLET...

Mnoho seniorů v důchodu nemá možnost vyjet si na výlet z mnoha i vážných důvodů, pryč jsou mladá léta výletů se zaměstnavateli, manželi či s dětmi. Prostě už je to jinak.

Tak jsme se všichni zaradovali, když jsme se dozvěděli, že město Orlová pořádá pro aktivní seniory, kterým i v důchodu není život ve městě Orlová lhostejný, výlet. Tipy, kde vyjedeme, dávali členové rady seniorů a myslím si, že vybrali moc dobře.

 Cílem naší výpravy bylo pekařství s mňamozními frgály u Valašského Meziříčí, muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí s ochutnávkou zabijačkových produktů a horský vzduch na Pustevnách.

Překvapením ale byla ještě zastávka na senza večeři v areálu Zavadilky – ve Valašském šenku.

Cyrilovo pekařství s.r.o. - návštěva venkovského krámku, plného voňavé kávičky, sladkostí a také s různými dárkovými předměty od andílků, léčivých lektvarů, hrníčků, korálků a samozřejmě frgálů. Těch přenádherných věciček bylo tolik, že jsme se ani moc nezlobili, že jsme museli docela dlouho čekat ve frontě na kávičku. Hold malý krámeček nepojal celý autobus najednou. Ale my se kochali tou parádou kolem. Někteří si nakoupili i frgále domů v praktickém balení.

Muzeum řeznictví Valašské Meziříčí je kulturním a společenským centrem, které upevňuje dobré jméno řeznického řemesla a povědomí o výjimečných kvalitách uzenářských a masných produktů na Valašsku. Ochutnali jsme speciality z Krásna, pivní speciál Řeznický lev z minipivovaru Paličák v Palačově a zhlédli jsme krátký film o původních zabijačkách na Valašsku. Muzeum založil současný majitel MP Krásno, a. s. Karel Pilčík v září 2015.

Všem nám náramně chutnalo, vše jsme spláchli pivečkem a ještě zkoukli malou výstavu strojů, které se používaly jako pomocníci při výrobě mastných dobrůtek. Nakonec jsme se stavili v malé prodejničce, kde jsme si nakoupili voňavé klobásky a lákavé masíčka.

Poslední zastávkou měl být horský vzdoušek na Pustevnách. Ani nás nepřekvapilo, že je tam tolik návštěvníků, vždyť byl tak nádherný den! Koukli jsme se na nový „Libušín“, odvážní napochodovali na „Stezku Valašku“ a ostatní pokukovali po stáncích a dobré kávičce, které neodolal téměř nikdo. Také nás překvapily celkem příznivé ceny za vše, co jsme snědli. A že to bylo moc dobré!

A protože jsme měli dobrý apetit a také přesné informace kde je co mňam, tak jsme navrhli a odhlasovali poslední zastávku na večeři v moc hezké výletní restauraci Valašský šenk s pověstí úžasné dršťkové, bezva halušek a vše bylo super!

Ách ti důchodci! Jen by papali co? No jo, to přece k výletu patří, hlavně si dopřát co třeba doma ani neprovozujeme. Třeba masíčko 3krát denně?

Celý výlet byl prostě moc hezký.

Nádherné počasí, úžasní lidé, pohodlná jízda s ochotným panem řidičem, s doprovodem zástupců města, kteří se snažili, abychom byli maximálně spokojeni.

Moc bychom si přáli ještě další výlety a dostali jsme příslib, že snad ano, i když ne tak rychle. Nevadí, hlavně, že se můžeme těšit a informace o těch dalších výpravách jistě zjistíme v Senior Pointu v Orlové (Knihovna Orlová).

Za všechny seniorské výletníky upřímně děkuji!

Marie Mieszczaková 


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.9.2020

Zpět na výpis