MOBILNÍ DOMY Z POHLEDU STAVEBNÍHO ÚŘADU

V poslední době se v Orlové množí dotazy ohledně mobilních domů, také nazývaných mobilhausy či mobilheimy. Jejich výrobci a prodejci často uvádějí, že tyto „mobilní“ stavby nevyžadují povolení stavebního úřadu a lze je užívat k bydlení. Ovšem není to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mobilní domy mají svá specifika a také jejich "výstavba" musí splňovat příslušnou legislativu. Za jakých podmínek je tedy lze postavit a užívat a zda je lze užívat  k trvalému bydlení zodpověděla Bc. Blanka Plisková z orlovského stavebního úřadu.

Vyžaduje mobilní dům stavební povolení?

"Mobilní domy se podle stavebního zákona považují za výrobky, které plní funkci stavby, a jako takové mají skutečně úlevu v povolování. Výrobek plnící funkci stavby nevyžaduje ohlášení stavby nebo stavební povolení, a také se nekolauduje. Nicméně vyžaduje územní souhlas a zároveň platí, že jako každá jiná stavba pro bydlení musí odpovídat technickým požadavkům na trvalé bydlení. Není možné, aby na rodinný dům, který vzniká na staveništi, byly kladeny jiné (vyšší) požadavky, než na rodinný dům dodaný výrobcem jako hotový výrobek."

Jak mobilní domy posuzuje stavební úřad?

"Stavební úřad každou stavbu posuzuje z několika hledisek. Zda je v souladu s územním plánem města, zda je v souladu s požadavky na využívání území (např. aby stavba měla příjezd po zpevněné komunikaci, bylo vyřešeno vsakování dešťových vod, likvidace splaškových vod, zásobení pitnou vodou, dodržení šířky veřejného prostranství, zajištění parkování, dodržení předepsaných vzdáleností od hranic pozemků apod.), zda byly dodrženy požadavky dotčených orgánů (ochrana zemědělského půdního fondu, dopravní požadavky, ochrana ovzduší, apod.). Tady není podstatné, zda se jedná o rodinný dům stavěný nebo mobilní dům (výrobek)."

Posuzuje se ale také dodržení technických požadavků na stavby (např. požární bezpečnost, ochrana proti hluku, požadavky na proslunění, větrání, předepsané plochy obytných místností a v neposlední řadě též světlá výška obytných místností – nejméně 2 500 mm atd.), jejichž splnění se u jiných staveb dokládá projektovou dokumentací, zpracovanou autorizovanou osobou."

Co je nutné doložit, aby stavební úřad vydal povolení k umístění mobilního domu?

"Bez předložení prohlášení (certifikátu), kterým výrobce mobilního domu garantuje, že výrobek splňuje požadavky vyhlášky, a bez zjednodušené technické dokumentace, z níž by si stavební úřad mohl tyto údaje ověřit, nelze povolení k umístění mobilního domu jako rodinného domu vydat. Rodinný dům v České republice prostě musí splňovat určité parametry dané českými technickými normami. Ze zkušeností pracovníků stavebního úřadu, přes ujištování žadatelů, že se tyto domy přece všude staví, a přes reklamy výrobců, že jejich výrobek lze použít k bydlení, musíme konstatovat, že takový doklad stavebnímu úřadu ještě předložen nebyl.

Mobilní dům lze využít při umisťování jiných, spíše doplňkových staveb, jako zahradní chatky nebo hospodářské budovy, kde technické požadavky (např. na světlou výšku, na energetickou náročnost budovy a další) nejsou tak přísné, jako na stavby pro bydlení."


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.8.2020

Zpět na výpis