„CHCI VĚŘIT, ŽE UŽ VŠE BUDE V POŘÁDKU,“ zdůraznil místostarosta Miroslav Koláček po setkání představitelů měst s hejtmanem a krajskou hygieničkou

V posledních týdnech covid-19 nejvíce zasáhl Karvinsko. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými. Svazek měst a obcí okresu Karviná vydal prohlášení starostů k aktuální situaci kolem COVID-19 (jeho obsah jsme zveřejnili v Orlovských novinách, na městském webu i na facebooku). O problematice šíření i preventivních opatření na Karvinsku jednala v minulém týdnu vláda a v tomto týdnu se v regionu uskutečnilo setkání starostů či místostarostů s hejtmanem Ivo Vondrákem a ředitelkou Krajské hygieny MSK Pavlou Svrčinovou. Za Orlovou se tohoto jednání zúčastnil první místostarostka Miroslav KOLÁČEK.  

Předseda představenstva Svazu měst a obcí okresu Karviná Jan Lipner řekl, že starostům hlavně vadí nedostatečná informovanost. „Myslím si, že situace pořád ještě není pod kontrolou. Ty příběhy, které nám lidé někdy vykládají, z toho jde opravdu strach,“ poznamenal. Podle něj jde spíše o strach z chaosu než samotné nákazy. Lipner popisoval, jak někteří lidé čekají na výsledky testů i několik dnů, některé se dokonce ztratily. Na jednání šel se dvěma cíli. Jedním je zlepšení informovanosti. Zjistit starostové rovněž chtějí, proč jsou informace rozporuplné.

„Do minulého týdne se karanténa ukončovala jiným způsobem než dnes. Dnes pan doktor po 14 dnech izolace nemocného uschopní na základě toho, že 4 dny neměl žádné klinické příznaky a dotyčný již nejde na vyšetření. Dříve se vyšetřovalo 2x, 3x, 4x, 6x. Konstatovala, že rozdíly byly a budou a musí se řešit. Správcem celého systému je Ministerstvo zdravotnictví. Každý týden zasílají připomínky toho, co by se mělo řešit. Nyní ministerstvo požaduje výkazy uzdravených. Dnes již uzdravují praktičtí lékaři, lékaři pro děti a dorost, klinikové, plicní lékaři, infektologové a tito nemají povinnost KHS hlásit počty uzdravených. Počty uzdravených tudíž neznáme,“ uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

 

Hejtman MSK Ivo Vondrák dodal: „Problém je dán kapacitou naší KHS našich odběrových center. Situace se musela řešit. 1 nebo 2 nakažení způsobí nákazu dalších 3 lidí. Jednalo se o 8000 volání konkrétním lidem. 18 000 trasování. Druhým místem je Praha 3 500 trasování. Paní hlavní hygienička pomohla se zajištěním pomoci ostatních KHS. Při odběrech jsem požádal o pomoc armádu. V kraji je 11 odběrových center, nejvíc v ČR. V odběrových centrech nastal problém s obsluhujícím personálem a to z důvodu, že nemocnice již dnes fungují na rozdíl od nouzového stavu v běžném režimu a zdravotníci se musí starat o své pacienty v nemocnicích. Odběrová centra se navýšila o 25 %. V Karviné bude otevřeno druhé odběrové centrum, které bylo přetaženo z Krnova. Problémem jsou samoplátci, kteří se nechávají testovat. Na webových stránkách májí objednávkové centrum. KHS a praktičtí lékaři objednávají a přizvou osoby k odběru na konkrétní čas. Samoplátci chodí kdykoli a systém zatěžují a tím se tvoří řady. Cena jednoho testu činí 1 750 Kč, v Polsku stojí odběr 3 500 Kč. Poláci se jezdí otestovat k nám. 

 

Armáda bude vypomáhat především u plošných testů. Na OKD budou od 19. července probíhat plošně testy u těch, kteří nebyli otestováni v minulých dvou týdnech. Přibližně 25 % horníků nebylo v práci. Byli na dovolené nebo byli v neschopnosti. Horníci jsou na překážce v práci. Musí být všichni zaměstnanci dotestováni. Zatím je situace taková, že nepřetekla horníky a jejich rodiny dál. Ke komunitní nákaze samozřejmě musí dojít, ale není to nic dramatického. Počet nakažených klesá. Důležitá je také zpráva, že dále nenarůstá počet hospitalizovaných. Z 1 800 nakažených přibylo v nemocnicích pouze 25 pacientů. Jedná se lehké nebo téměř žádné příznaky.
Šest těžkých případů je na ventilovaných lůžcích. Není důvod k panice, ale ani ke klidu. Opatření typu nošení roušek by mělo pokračovat. Podle statistik vyplývá, že v celém kraji byly dny, kdy již nebyl skoro nikdo nakažen, max. 1-2 případy.

 

„Jednání působilo dojmem, že je tady snaha „vychytat“ všechny problémy z minulých dnů a řešit je konstruktivně a komplexně. Budu rád, když už se nebudou opakovat situace, kdy lidé budou čekat na výsledky testů několik dnů, nebo se o tom, že jsou nakažení, dozvědí u píchaček při vstupu do práce. A to už nemluvím o jiných případech. Chci věřit, že už vše bude v pořádku a nebude se hloupě poukazovat na horníky, kteří šíří virus  tím, že si po noční šichtě zajdou na pivo,“ zdůraznil orlovský místostarosta Miroslav Koláček a dodal: „Podle hygieničky Svrčinové data vznikají na základě jiných informací. Oni třeba vykazují nemocné až v okamžiku, kdy s nimi mají uděláno epidemiologické šetření. Kdežto data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky jsou data syrová, kdy oni opravdu dostanou hlášku z laboratoře, že je člověk pozitivní. Vykazuje se třeba pro Moravskoslezský kraj, ale žije dlouhodobě v Praze. Podle ní se data mnohdy i dva tři týdny zpětně upravují. Ředitelka se s námi dohodla, že v každém okrese bude jeden pověřený hygienik pro komunikaci.“

„Odcházím s dobrým pocitem, že hygiena je hodně vstřícná a chce nám informace poskytovat,“ prohlásil po jednání Lipner. Podobně situaci vnímá i primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD), s výsledkem jednání byl spokojen. „Všichni lidé, kteří jsou do toho zapojeni, tak dělají maximum pro to, aby se situace dostala do normálu,“ míní Wolf.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.7.2020

Zpět na výpis