KVĚTINOVÝ KOBEREC PŘITAHUJE POZORNOST

Každoročně se s příchodem jara můžeme těšit na krásné a zelené město. Orlová se na jaře oblékne do zeleně, která ji zdobí po celé léto a na podzim se změní v pestrobarevný šat. Jen ta zima je tristní a nepomohou ani ty barevné paneláky...

V posledních letech jsme na Masarykově třídě mohli obdivovat tisíce tulipánů, vysazených ve středovém pásu. Tulipány teď vyměnily červené begónie. Chloubou mohou být i bohatou zelení osázené rondly.

O údržbu zeleně se v našem městě stará místní zahradnická firma TALPA. „Ve svém oboru působíme nepřetržitě od roku 1998. Máme tedy zkušenost nejen s návrhy a výsadbou, ale také s celoroční údržbou. Pracujeme s živým materiálem, který se v průběhu času mění. Sledujeme pečlivě naše minulé projekty a realizace, abychom vždy navrhovali úpravy takové, které nejen odpovídají představám, dobře se udržují, ale jsou také trvanlivé a plní svou funkci po mnoho let. Víme, že zkušenosti nepřichází samy, musí se trpělivě sbírat," vysvětluje jeden z dvojice majitelů firmy Ing. Lech Rzeszut.

 Středový pás zeleně na Masarykově třídě, stejně tak jako zelení a květinami osázené rondly jsou pro firmu Talpa doslova výzvou. „Vycházíme z toho, že se jedná o hlavní dopravní tepnu ve městě, kterou lemují panelové domy. Po dohodě s městem jsme připravili návrh, jak by to mělo vypadat a po schválení jsme se pustili do práce," popisuje projekt zeleně v centru města majitelka firmy Ing. Terezie Taťáková: „Ve městě jednoznačně chybí květiny, několik letničkových záhonů je opravdu málo, a tak jsme navrhli celý květinový koberec. Dali jsme tam trsy tulipánů a narcisů, které zajistí jarní kvetení a přinesou do Orlové jaro."

Když květiny odkvetou, musí se vytáhnout a vysadit další. Základem je, že květinový koberec neustále kvete a při pohledu potěší srdce i duši. „Není nic krásnějšího, než když v centru města vykvetou krokusy," usmívá se paní Helena a dodává: „V tu chvíli je mi jasné, že se jaro blíží." Naprosto s ní souhlasí i místostarostka Bc. Naděžda Kubalová: „Letos mě moc potěšil celý pás tulipánů. To fakt nemělo chybu. Lidé chodili, obdivovali květiny a konstatovali, že taková nádhera je v málokterém městě."

Květinový koberec i netradičně pojaté středy kruhových křižovatek opravdu patří ke chloubě města, i když jejich krásu nejspíš komplikuje současné období sucha. „Sucho jim opravdu nesvědčí, ale i s ním si musíme poradit. Na rondly vysazujeme rostliny s dobrým kořenovým systémem a co se týče středového pásu, tak to je problém. Je to koryto, které se musí zalévat. Vysazujeme tam takové druhy, které při velkém suchu pouze připaží listy, ale přežijí. Samozřejmě, že využíváme hydrogelu," usmívá se zahradnická inženýrka a majitelka Talpy.

Společnost Talpa zahradnické služby s.r.o. patří ke špičkám ve svém oboru. Její majitelé o sobě skromně říkají: „Jsme zahradníci." Jistě, je to firma, která poskytuje komplexní zahradnické služby pro města, obce, firmy, instituce i jednotlivce, ale dělá to s láskou a s maximální péčí. DĚKUJEME!


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.6.2020

Zpět na výpis