VLÁDA ZAKÁZALA VOLNÝ POHYB OSOB

Vláda zakázala s účinností od pondělí 16. března 0:00 do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po ČR. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání o zavedení celostátní karantény.

Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.
„Na minimum se snažíme omezit mezilidský kontakt. Není to zákaz vycházení ani domácí vězení," komentoval závěry ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Saháme k tomuto opatření ve chvíli, kdy jsme přesvědčeni, že to ještě může něco změnit," doplnil Hamáček.


Lidé by podle nařízení vlády měli v obchodech nebo na poště udržovat odstup nejméně dva metry a upřednostnit bezhotovostní platební styk. Obchody by jim měly k tomuto zajistit podmínky. Úřadům vláda nařídila, aby své služby vykonávaly pouze od pondělí do středy v maximálním rozsahu tří hodin. Vláda také povolala 2096 vojáků a 400 celníků, kteří by měli pomáhat plnit úkoly policie.


Finanční úlevy pro podnikatele představila ministryně financí Alena Schillerová. Úlevy se týkají jak EET, tak podání daňového přiznání.
„Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických i právnických osob, mohou v klidu bez hrozby sankcí podat lidé podat až k 1. červenci 2020. Nemusíte se obávat sankcí, když podáte přiznání později," uvedla Schillerová. Naopak přeplatky budou vraceny ve lhůtě 30 dnů.
Spuštění další vlny EET podle ní ze zákona nejde odložit, ale pod dobu tří měsíců nebudou ukládány sankce a kontrolní činnost bude spíš edukativní.
Schillerová se nezmínila o požadavku pozastavit povinnost platit zálohy osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), kterým opatření vlády znemožnila vykonávat jejich výdělečnou činnost.


Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček upřesnil, co je v rámci nouzového stavu v zemi povoleno či zakázáno. Uzavření obchodů a zákaz služeb se nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků.
Vláda naopak nově zakázala s výjimkami prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, sdílených taxislužeb s výjimkou těch rozvážejících potraviny a prodej elektroniky, který byl mezi výjimkami původního nařízení ze soboty. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).
„Zákaz se nebude vztahovat na opravy silničních vozidel, odstraňování vozidel, prodej náhradních dílů, vyzvednutí zásilky, pokladní prodej jízdenek, osiv, lázeňských služeb, pohřební služby, stavebnictví," dodal Havlíček.
Ruší se podle něj modré zóny v rámci obcí. Omezuje se prodej nebaleného pečiva. Prodávat se smí pouze prodejnách, kde mají hygienické pomůcky.
Dodal, že s výjimkou osob veřejnosti se povoluje prodej ve stavebninách. Živnostníci zde tak pro svou činnost nakupovat můžou.

V příloze najdete: Usnesení vlády a další dokumenty.



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení PDF [137.0KB]
Dokument ke stažení PDF [93.0KB]
Dokument ke stažení PDF [140.0KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 16.3.2020

Zpět na výpis