NADACE OKD PODPOŘILA TŘI MĚSTSKÉ PROJEKTY * POTĚŠÍ NEJEN HORNICKÉ SENIORY A JEJICH RODINY * DÁREK DOSTANOU I CYKLISTÉ

    Nadace OKD tentokrát podpořila tři zajímavé městské projekty. Prvním z nich je projekt nazvaný HORNICKÁ ORLOVÁ NA FURT! Celkové náklady na realizaci tohoto projektu představují částku ve výši 85 tisíc Kč a nadace na něj přispěje 35 tisíci.
Všichni víme, že historická část města Orlová se před lety z důvodu důlních činností vylidnila a nová část města - sídliště se stala z větší části zázemím přistěhovalců za prací. Obyvatelé města pracovali převážně v dolech, byli na svou práci náležitě hrdi a uctívali hornické tradice. Na podzim roku 2019 byl uzavřen poslední z dolů na území města Orlové a rada seniorů se rozhodla, že právě senioři mohou být ti, kteří v rámci různých aktivit předají mladším generacím povědomí o historii města a hornickém životě. Jako první aktivitu chce rada seniorů uspořádat mezigenerační setkání pro 300 osob (senioři, jejich vnoučata a rodiny s dětmi) s názvem HORNICKÁ ORLOVÁ NA FURT! Akce proběhne ve spolupráci se Slezským železničním spolkem vypravením vlaku pro 300 osob z bývalého nádraží v Orlové-Městě. Cestování bude doplněno výkladem o historii dolů a zastávkou u těžních věží. Bývalé nádraží v Orlové-Městě pro osobní dopravu (1869 -1967) na pár hodin ožije pro účastníky akce doprovodným programem.
Akce se uskuteční na podzim letošního roku. Účastníci se za hudebního doprovodu sejdou na historickém náměstí v Orlové-Městě. Průvod v čele s mažoretkami, dechovou hudbou a účastníky se přesune k bývalému nádraží v Orlové-Městě k přistavenému vlaku. Vlak vyjede směrem na Karvinou po dráze, která se jmenovala Ferdinandova, později Košicko-Bohumínská.
„Členové Rady seniorů Orlová na svých setkáních vyjádřili potřebu změny přístupu občanů k městu Orlová. Nepovažovat město Orlová za pouhé sídliště s okrajovými částmi rodinných domů, ale připomenout historii Orlové jako hornického města a obnovit některé tradice. Myšlenka, jak senioři mohou k této změně přispět, začala mít konkrétnější obrysy a rada seniorů naplánovala hned několik aktivit, které budou zaměřeny na připomenutí historie hornického města, obnovení některých tradic, kupříkladu hornických veselic. Největší aktivitou, co do počtu účastníků s mezigeneračním propojením, je akce HORNICKÁ ORLOVÁ NA FURT!," upřesnila místostarostka Bc. Naděžda Kubalová.

     Druhým úspěšným je projekt NA KOLE PO MĚSTĚ. Cílem projektu je podpořit rozvoj cyklodopravy, zlepšit podmínky pro cyklistiku ve městě a umožnit tak občanům návštěvu volnočasových aktivit bez obav, že jim bude kolo odcizeno. Cykloboxy budou umístěny ve sportovním areálu, kde se nachází zimní stadion a probíhá tam bruslení pro veřejnost, lze si zde pronajmout kurty pro tenis a badminton, trénovat na fotbalovém hřišti s umělou trávou nebo bruslit na in-line ploše. Realizace projektu přispěje ke snížení emisí ve městě, jelikož obyvatelé nebudou muset jet za sportem autem. Cyklodoprava je jedním ze způsobů mobility, která má ve městě nezastupitelný význam a je šetrná k okolí a prospěšná i pro kondici uživatelů.
Za zmínku stojí, že instalace cykloboxů umožní bezpečné uchování jízdních kol, koloběžek, in-line bruslí, příp. kočárku. Cykloboxy mají tříbodový zavírací systém pro zajištění bezpečnosti, kolejnice pro vedení parkovaného kola a zajištění jeho stability. Jeho součástí jsou háčky na zavěšení cyklistické helmy a zavazadel. Uzamykají se pomocí mincovního zámku, tudíž se jedná o bezobslužný systém a klíč nelze bez vhozené mince vyjmout. Náklady na tento projekt představují částku 200 tisíc Kč, nadace přispěje částkou ve výši 40 tisíc Kč.

     Třetí úspěšný projekt PO STOPÁCH HORNICKÉ MINULOSTI by měl potěšit nejen seniory, ale i jejich rodinné příslušníky. V našem městě žije zhruba 6.479 hornických seniorů, a to nejen v domovech s pečovatelskou službou. Pro většinu z nich je těžké se ze zdravotních důvodů dostat do okrajových částí města a podívat se, jak to tam dnes vypadá.
Spousta hornických seniorů žijících v našem městě nemá možnost si prohlédnout dnešní podobu města. Chceme jim tímto umožnit komentovanou prohlídku města i v okrajových částech a nechat je tak zavzpomínat na doby, kdy tady zakládali své rodiny a budovali své domovy, kam chodili do práce, do obchodu, na procházky. Podoba města je odlišná od původní výstavby, takže to pro ně bude jistě zajímavé. Vzhledem k tomu, že spousta z nich je nepohyblivá nebo má omezenou pohyblivost, chceme jim tento zážitek umožnit z pohodlí autobusu, který zajistíme a pokud budou přihlášení senioři invalidní, zajistíme i autobus přizpůsobený invalidním vozíkům. Po projížďce městem bude cílovou stanicí prohlídky Staré náměstí v Orlové-Městě, kde proběhne posezení s občerstvením a debatou s pamětníky, vedením města a kulturním programem pro hornické seniory a jejich rodinné příslušníky.
Součástí prohlídek bude také brožura pro návštěvníky, kde najdou popis dnes již neexistujících objektů včetně historických fotografií. V případě tohoto projektu jsou náklady odhadovány na 111 tisíc Kč a nadace přispěla částkou ve výši 28 tisíc Kč.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.3.2020

Zpět na výpis