POMNÍK VYDAL MĚDĚNOU SCHRÁNKU

V boční části pomníku obětem Sedmidenní války, jehož rekonstrukce nedávno začala, se našla měděná schránka s dobovými pergameny. Schránku objevili dělníci poté, co odstranili jednu z pamětník desek. Nález přímo u pomníku odborně otevřeli a probádali pracovníci Muzea Těšínska.
„Podle zápisů z historie jde o schránku, která byla do pomníku vložena při jeho odhalení dne 30. září 1928. Ve schránce by se měly nacházet pergamenové listiny, na které akademická malířka Henychová z Doubravy sepsala údaje o historii tohoto pomníku a seznam padlých, kteří jsou zde pochováni," sdělila na místě historička Muzea Těšínska Lenka Nováková, Ph.D.


Schránku odborně otevřel historik David Pindur, Ph.D., za pomoci jednoho z přítomných dělníků a nůžek na plech. Schránka skutečně vydala pergameny, ty však byly tak promočené a zchátralé, že s nimi na místě nešlo nic dělat, aby se úplně nerozsypaly. „Vypadá to, že do schránky byla uložena nějaká tiskovina s dobovými reklamami a je vidět i svitek pergamenu. Jelikož nález jeví všechny známky destrukce, bude nutné ho předat do konzervátorské dílny na papír, nejspíš do frýdeckomístecké. Poté bude odevzdán do územně příslušného archivu, což je v tomto případě Státní okresní archiv Karviná. Muzeum Těšínska se bude každopádně snažit získat maximum informací," řekl další z historiků Muzea Těšínska.


Odhalení dobového pokladu si nedal ujít ani ředitel Muzea Těšínska PaedDr. Zbyšek Ondřeka, který opět připomněl fakta o územním sporu mezi Československem a Polskem v letech 1919 až 1920. „Spor o Těšínsko byl 40 let tabu. Nesmělo se o něm mluvit, byl vymazán ze školních učebnic dějepisu... Ale nebýt mužů, kteří jsou v tomto válečném hrobě pochováni, a to se týká i civilistů, protože zde neleží jenom vojáci, tak bychom na tomto území nikdy nemluvili česky. Mluvili bychom polsky," prohlásil ředitel muzea.
Od ozbrojeného vojenského konfliktu mezi Čechoslováky a Poláky letos uplynulo 101 let. Oběti na české straně připomíná pomník v katolické části orlovského hřbitova, který byl odhalen u příležitosti 10. výročí vzniku samostatného československého státu.


Na válečném hrobě teď začala generální oprava, která potrvá do podzimu a vyjde zhruba na 5, 2 milionu korun. Ve druhé etapě chce město Orlová navrátit k pomníku i figurální sousoší se slezskou orlicí. Rovněž na tuto investiční akci podal odbor rozvoje a investic žádost o dotaci u ministerstva obrany. Po rekonstrukci chtějí zástupci města uložit do pomníku novou schránku, která příštím generacím připomene i tento historický moment.


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.3.2020

Zpět na výpis