V NEDĚLI NÁS ČEKÁ SILNÝ VÍTR

Nad střední Evropou bude pokračovat čerstvé, přechodně až silné západní proudění, ve kterém budou přes naše území přecházet frontální systémy. Silný západní, postupně severozápadní vítr s nárazy 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). Nejsilnější nárazy očekáváme ve večerních hodinách při přechodu studené fronty.
Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení. Ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu.

Doporučuje se sledovat vývoj situace na internetu ČHMÚ www.chmi.cz a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství. Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.2.2020

Zpět na výpis