ŘEŠENÍ JE JEDNODUCHÉ: OTEVŘÍT V ORLOVÉ JEDNO ODDĚLENÍ INTERNY A VRÁTIT ZPĚT ORTOPEDII!

Vážený pane senátore Sušile, vážení spoluobčané,

reaguji na článek v Orlovských novinách od pana senátora Sušila. Je dobře, že se pán senátor stará o občany Orlové. Chci mu tímto poděkovat za to, že mu není výsledek „optimalizace" lhostejný. Je jen škoda, že pan senátor s námi za zachování nemocnice nebojoval od samotného počátku, kdy to spíše působilo dojmem, že optimalizaci podporuje.

To, co se děje ve zdravotnictví v našem regionu, nenechá spát asi nikoho. Je dobře, že i novináři a Česká televize začínají tvrdit muziku.

Bohužel ti, co celou optimalizaci vymysleli, v čele s pány Gebauerem, Matějem a Rydrychem, jsou přesvědčeni, že se vše daří.

Jak to tedy je? Co slavná optimalizace přinesla? Trochu se vrátím do minulosti. Bylo fajn, jak jsme všichni bojovali, demonstrovali, vysvětlovali a žádali všechny, včetně pana premiéra, o zachování nemocnice v Orlové. Zástupci kraje slibovali občanům modré z nebe a odrazovali město od převzetí nemocnice.

Jak se sliby a jednotlivé body optimalizace splnily? V nemocnici měla fungovat lékařská služba 7 dnů v týdnu po dobu 24 hodin (7/24). Není zabezpečena a nefunguje. Zrušením lůžkové části interny v Orlové (45 lůžek + 5 lůžek JIP) měla vzniknout v Karviné velká interna (60 lůžek), která by byla i pro občany Orlové. Nevznikla, a tím se výrazně snížila lůžková kapacita interny. Starší lidé potřebují akutní péči, kterou zajišťuje interna a geriatrie. Nelze ji nahradit zvýšením počtu lůžek LDN, jak řekl pan Gebauer. LDN je léčebna dlouhodobě nemocných, nikoliv akutní péče.

Jako poslední se měla do Karviné stěhovat ortopedie, a to poté, jakmile budou připraveny nové operační sály. Bez interny a zabezpečení lékařské služby se ovšem velmi rychle zjistilo, že operace rizikových pacientů není v Orlové možná, a tak se začalo operovat i v Karviné. Podmínky pro operování v Karviné nebyly zrovna ideální. Po protestech pana primáře Knybla došlo k jeho odvolání. Jsme opět o 30 let zpět?

Nejsem sice lékař, ale pokusím se popsat vybavenost operačními sály v jednotlivých nemocnicích. Sami si pak udělejte názor.

V Orlové je 6 operačních sálů rozdělených na septické a aseptické, jsou všechny umístěny v 1. patře, kde je rovněž ARO, OKB (laboratoře), pooperační pokoje, krevní banka, prostě ideální moderně řešené centrum pro operativu.

V Karviné jsou 4 operační sály a jeden zákrokový sálek (oční), které jsou situovány v 5., 6., a 7. patře. Jsou k dispozici operativě oční (1+1), gynekologické a chirurgické.

V Havířově je 8 operačních sálů, které jsou umístěny vždy po čtyřech ve dvou patrech v samostatné budově, propojené s budovou nemocnice proskleným koridorem. Bohužel tyto operační sály nejsou využívány na 100%, mají rezervy. Minimálně jeden operační sál je zakonzervovaný.

Co z toho vyplývá? V Karviné se má vybudovat 1 operační sál za cca 50-60 mil. Kč. Jeden operační sál ovšem nenahradí 6 operačních sálů v Orlové a ortopedická operativa se výrazně sníží. No co, pacienti si počkají... A co ekonomika? V Orlové operační sály nevyužité (nedávno se za nemalé peníze rekonstruovaly), v Havířově jsou určitě volné kapacity na to, aby se tam odoperovalo 1500 – 1600 operací za rok. Ale v Karviné budeme stavět nové operační sály! Ptám se – proč? Je to opravdu optimalizace zdravotnictví, nebo vyšší zájem? Asi pro nás všechny nepochopitelné...

Je pravda, že jedním z důvodů přestěhování ortopedie z Orlové do Karviné, a ne do Havířova, je zachování akreditace pro vzdělávání mladých lékařů. Aby mohla být nemocnice akreditovaným pracovištěm, musí fungovat čtyři obory s operativou.

Jak to vyřešit co nejlevněji a smysluplně? Je to „jednoduché". Otevřít v nemocnici Orlová jedno oddělení interny a vrátit ortopedii do Orlové. Nemocnice Orlová patří pod Karvinou, bude tak zachována operativa pro akreditace a občané Orlové budou mít zpět lékařskou péči, kterou si zaslouží. Bude tak rovněž splněn jeden z bodů optimalizace o zachování a rozšíření ambulantní péče. V opačném případě hrozí to, že občané Orlové nebudou mít ani ambulance. Ortopedické končí a hrozí i ukončení chirurgických ambulancí.

Pane senátore Sušile, vyzýval jste nás, chtěl jste slyšet názory a možná řešení. Tady vám, i všem občanům Orlové, jeden dávám...

S pozdravem a přáním hezkého dne

 

Stanislav SAKSA

občan Orlové


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.1.2020

Zpět na výpis