OPERAČNÍ PLÁN ZIMNÍ ÚDRŽBY MĚSTA ORLOVÉ

Městská akciová společnost SMO Orlová zajišťuje zimní údržbu pozemních komunikací a chodníků na území Orlové. Příprava techniky a vozidel se provádí průběžně tak, aby bylo vše zprovozněno ke konci října.

Na základě platné legislativy začíná zimní období na komunikacích od 1. listopadu a končí pak až 31. března. Po tuto dobu má SMO za úkol zabezpečit zimní údržbu pozemních komunikací, chodníků, veřejných prostranství, veřejných schodišť, zastávek veřejných dopravních prostředků, které jsou majetkem města. Kromě toho každoročně, v případě zájmu, zajišťuje v menší míře údržbu komunikací i pro další subjekty.

Komunikace

Síť pozemních komunikací v Orlové o celkové délce 124 km je rozdělena do tří stupňů důležitosti. Vše je popsáno v Operačním plánu zimní údržby, který schvaluje Rada města Orlová, a který je pro SMO závazný:

  1. stupeň důležitosti zahrnuje komunikace o celkové rozloze 32 km, které budou pluhovány ve dvou tazích. Patří sem komunikace, po kterých je vedena hromadná přeprava osob, zásobování, dále komunikace pro potřeby zdravotní a požární služby a další důležité trasy podle požadavků města. Zimní údržba těchto komunikací bude prováděna nepřetržitě po dobu sněžení a bude ukončena do čtyř hodin po skončení sněžení.
  2. stupeň důležitosti zahrnuje komunikace o rozloze 62 km, kde bude údržba komunikací provedena až po ukončení zásahu na komunikacích 1. stupně důležitosti, nejdéle však do 12 hodin.
  3. stupeň důležitosti zahrnuje 30 km pozemních komunikací, a to převážně v zástavbě rodinných domků v Orlové-Městě, Orlové-Porubě a Orlové-Lutyni. Zde je zimní údržba komunikací prováděna v časovém sledu po splnění úkolů na komunikacích 1. a 2. stupně důležitosti, nejpozději do 48 hodin.

Chodníky

Součástí zajištění zimní údržby je také pluhování a posyp chodníků ve městě, o celkové délce 60 km. Jedná se převážně o chodníky kolem státních silnic ul. Slezská, Masarykova třída, ul. 17. listopadu, hlavní chodníky Orlová-Lutyně a pěší zóny na I. až V. etapě.

Zimní údržbu přístupových chodníků k jednotlivým bytovým domům bude provádět SMO, městská akciová společnost Orlová prostřednictvím pracovníků zaměstnaných v režimu EKO a městem Orlová pracovníky VPP a VS. V případě kalamitních situací má odbor správy majetku města Orlová záměr využít i kapacit externích firem.

Hlášení a oznamování požadavků občanů týkající se zimní údržby je možné telefonicky na tel. 603 824 901, kde tento požadavek přebírá dispečer služby SMO.

Je však nutno brát v úvahu stanovené doby zahájení provádění prací, které vyplývají z výše uvedeného Operačního plánu zimní údržby. Nezbývá než respektovat skutečnost, že technika a zaměstnanci společnosti nemohou zasahovat v případě sněžení na všech místech ve městě současně. K časovým prodlevám mezi zahájením sněžení a ošetřením vozovky zpravidla dochází u komunikací 2. a 3. stupně, což bývá nejčastějším důvodem stížností ze strany občanů.  Nezbývá než v těchto situacích požádat občany o pochopení a respektování pravidel, kterými se provádění zimní údržby musí řídit.   


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.2.2021

Zpět na výpis