U dvou mateřských škol vyrostou nové zahrady

Děti z Mateřských škol Ke Studánce a na ulici Lesní v Orlové-Lutyni se mohou těšit na krásné zahrady.

Počátkem prázdnin se začalo s budováním nových herních prvků na stávající zahradě MŠ Ke Studánce. Ty původní byly už staré a mnohdy i nefunkční.

Vyroste tam „les uprostřed městské džungle“ s prvky, jako jsou ptačí budka, krmítko pro ptáčky a krmítko pro veverky. Stávající asfaltová kruhová plocha bude sloužit jako labyrint živlů, který se stane dominantou prostoru. Do terénní vlny uprostřed kruhu bude usazen přírodní amfiteátr z dřevěných špalků, na jehož svažitém úpatí bude krtčí nora, po níž se děti mohou klouzat. V prostoru bývalého kolotoče vznikne vzdělávací stezka z žulových kamenů a malbou zvířecích stop. Přilehlá plocha po zrušeném bazénu obsahuje pěstební část s bylinkovými záhony a jednokomorovým kompostérem. Terén bude upraven a na hřebenech vln se zřídí vrbičkový tunel. Tunelová stezka mezi terénními vlnami povede k ohništi s posezením z akátových špalků. Zní to nádherně, ale zdaleka to není všechno…

Na této zahradě nebude chybět ani sud na vodu, sbírající vody ze střechy školky, výuková žulová stezka s čísly a abecedou a dendrofon, na kterém si děti mohou zkoušet akustické vlastnosti různých druhů dřeva. Práce by měly být dokončeny koncem srpna a náklady představují částku ve výši 472 tisíc Kč.

 

Nová „zahrada v přírodním stylu“ přivítá koncem prázdnin i děti z Mateřské školy na ulici Lesní v Orlové-Lutyni. Jejich zahrada bude přece jen trošku jiná, než už kamarádů z MŠ Ke Studánce. I tady vyrostou nové herní prvky v přírodním stylu. Ráz zahrady bude však venkovský. Přírodní zahradu budou vytvářet keře, vyvýšené záhony, ptačí budka, krmítko, hmyzí hotel a ježčí domeček.

Zahrada na Lesní je rozdělena skupinami stromů na čtyři prostory, které jsou určeny k odlišnému využití. V prvním prostoru v severní části zahrady bude provedena terénní modelace s tunelem. Druhý prostor je určen 0k pozorování přírody, proto tam bude umístěna pozorovatelna ve tvaru pyramidy a na stávající stromy bude připevněna ptačí budka a krmítko. Pod stromy se umístí domeček pro ježky a hmyzí hotel.

Vyvýšený záhon, kompostér, korýtka na vodu jsou součástí třetího prostoru. Čtvrtý díl bude sloužit jako učebna s lavicemi a stolečky, kreslicí tabulí, dřevěnou zvonkohrou a malými vyvýšenými záhony. Za zmínku stojí, že hlavním konstrukčním materiálem bude speciálně opracované akátové dřevo. Náklady v případě této druhé zahrady představují částku ve výši 436 tisíc Kč.

„Kdo jiný by si zasloužil naši pozornost, než právě naše nejmladší generace. Věřím, že si na zahradách vyhrají a zároveň se naučí pozorovat přírodu a chápat její zákonitosti,“ uvedl místostarosta Miroslav Koláček.


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.7.2019

Zpět na výpis