Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu se v České republice uskuteční v pátek 24. května 2019 (hlasování začíná ve 14 hodin a končí ve 22 hodin) a sobotu 25. května 2019 (hlasování začíná v 8 hodin a končí ve 14 hodin).

- Za Česko budeme volit 21 poslanců Parlamentu, což je stejně jako v roce 2014.
- Poslanci Evropského parlamentu jsou voleni přímo na období pěti let.

KDE VOLIT?
Voliči v České republice musí volit ve svém volebním obvodě na základě trvalého bydliště. Pokud chcete volit jinde, musíte požádat o tzv. voličský průkaz (buď osobně na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště a to nejpozději 22. 5. 2019 do 16:00, nebo písemně žádostí, kterou obecnímu úřadu doručí nejpozději do 17. 5. 2019 do 16:00 pomocí své datové schránky nebo poštou s úředně ověřeným podpisem). Voličský průkaz držiteli umožní volit v jakémkoli volebním obvodě na území České republiky.


v
v
v
v
v
v
v
v
v
- Seznam všech kandidátů můžete najít na webu Českého statistického úřadu.

JAKÁ JE VĚKOVÁ HRANICE?
V druhý den voleb, tedy 25. 5. 2019 vám musí být nejméně osmnáct let.

JAKÉ POTŘEBUJI DOKLADY?
Vezměte si s sebou občanský průkaz nebo pas.

MOHU VOLIT V ČR, POKUD JSEM Z JINÉ ZEMĚ EU?
Ano, pokud nejpozději do druhého dne voleb dosáhnete věku 18 let a pokud jste na území České republiky registrováni k trvalému nebo přechodnému pobytu minimálně 45 dní před těmito volbami. Pak musíte požádat váš obecní úřad o zapsání na tzv. seznam voličů, a to nejpozději 40 dní před volbami. Podrobné informace naleznete na webu ministerstva vnitra.
  • V České republice existuje pro volby do Evropského parlamentu pouze jeden volební obvod, což znamená, že lidé z celé země si vybírají ze stejných kandidátů.
  • Aby určitá politická strana mohla být zvolena do Parlamentu, musí získat alespoň 5 % hlasů.
JAK BUDOU POSLANCI EVROPSKÉHO PARLAMENTU VOLENI?
Podle práva EU musí všechny země používat volební systémy, které zajistí poměrné zastoupení, což znamená, že počet volených členů každé strany závisí na podílu volebních hlasů, které strana obdržela.
Česká republika používá preferenční hlasování, které umožňuje voličům možnost dávat preferenční hlasy v rámci seznamu stran, které si zvolí. Kandidáti, kteří dostanou většinu preferencí, budou s větší pravděpodobností zvoleni.

Volební výsledky budou oznámeny v neděli 26. května 2019.


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.5.2019

Zpět na výpis