VLONI TŘÍDILI ORLOVÁCI PRO ORLA, LETOS PRO PSÍ ÚTULEK

Orlováci podpořili svého patrona. Je všeobecně známo, že orel se stal pro Orlovou symbolem ve chvíli, kdy kněžna Ludmila, ačkoliv byla těhotná, vyrazila se svým mužem, těšínským knížetem Měškem, do místních hvozdů na lov. Když se kolem poledne, družina usadila k odpočinku a samotná kněžna, znavená z jízdy na koni si sedla a kochala se přírodou a hlubokým tichem, najednou se ze stromu a houští za jejími zády, vznesl obrovský orel. Kněžna se tak vylekala, že rovnou na místě porodila syna, budoucího knížete Kazimíra. Její muž dal na tomto místě vybudovat sroubenou kapli a vznikající osadu kolem kaple pojmenoval ORLOVÁ. Tolik lidová slovesnost.  

Vraťme se však k 1. dubnu a Mezinárodnímu dni ptactva. Starosta města Orlové Miroslav CHLUBNA společně s místostarostkou Naďou KUBALOVOU zavezli do Zoologické zahrady v Ostravě dar orlovských občanů v podobě šeku na 60 tisíc Kč. Šek předali symbolicky před voliérou s královskými orly do rukou ředitele ZOO Petra ČOLASE. Jak nám ředitel prozradil, orel královský je jeden z našich nejvzácnějších ptáků: „Je v kategorii kriticky ohrožených druhů a ani celosvětově není ta populace stabilní a ubývá. V České republice pravidelně hnízdí již delší dobu, ale jen díky přísným ochranářským opatřením, která na jižní Moravě probíhají, se daří tuto populaci zastabilizovat.“  Částka ve výši 60 tisíc korun bude použita k tomu, aby se zdejší pár orlů královských mohl přestěhovat do velké voliéry, která se pro ně v současné době staví.

„Jsme rádi, že jsme šek mohli zoologické zahradě předat a věříme ve spolupráci i v následujících letech,“ podotkla místostarostka Naděžda Kubalová. Starosta Miroslav Chlubna zdůraznil, že hlavní dík patří orlovským občanům zato, že se na vzniku finanční částky spolupodíleli.  Občané města tím, že třídili, pomohli zoologické zahradě, a my jsme tak měli čest, jen tuto částku ZOO předat. Dále uvedl, že v blízkosti Orlové máme krásnou zoologickou zahradu, kterou stojí zato navštívit a současně jí alespoň trochu podpořit.

Iniciátorem celé akce byla Denisa NITSCHOVÁ, úřednice odpadového hospodářství z odboru správy majetku města a hospodářské správy. Jak jí to napadlo a odkud se ty peníze vzaly?

„Přišlo to docela spontánně při kosení trávy. Napadlo mě, že odpady mají blízko k přírodě a ke zvířatům, a tak jsem se snažila tuto akci spojit se ZOO Ostrava. Ve spolupráci s tiskovým oddělením a souhlasem mého šéfa, jsme vymysleli tuto akci. Během čtyř měsíců loňského roku občané maximálně třídili plast. Poté byla výsledná tonáž převedena na finanční částku. Nakonec bylo vytříděno 60 tun, což znamená krásných 60 tisíc korun. Tyto finance jsme získali od společnosti EKO-KOM a.s., která městu Orlové dává odměny za vytříděný plast, papír a sklo, i kovy. Takže jsme je použili na tuto akci,“ vysvětlila Denisa Nitschová.

Letos od března probíhá podobná akce, akorát s tím rozdílem, že peníze půjdou na psí útulek v Orlové, na opravu kotců, boudy a podobně.


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.4.2019

Zpět na výpis