Slavnostní setkání u příležitosti předávání ocenění pedagogickým pracovníkům města Orlová


 „S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole.“ 

            c                                                                                                                      J. A Komenský           

Vy, kteří kráčíte v jeho šlépějích, jste na sebe vzali mimořádně náročný a zodpovědný úkol, kterým je formování budoucích generací a tím pádem i budoucí podoby naší země.

i

VÝZNAMNÁ PEDAGOGICKÁ OSOBNOST

Mateřská škola Okružní 917

Bc. Veronika Holková, Dis.

Paní učitelka Veronika Holková působí ve školství 10 let, z toho 9 let v Mateřské škole v Orlové Lutyni Okružní 917. V roce 2018 si rozšířila své vzdělání ukončením bakalářského studia v oboru andragogika na Fakultě J. A. Komenského v Karviné.

Ke své práci přistupuje zodpovědně a cílevědomě. Promyšleně a pečlivě se připravuje na výchovně vzdělávací proces s dětmi, ve kterém uplatňuje nové metody a formy práce. K dětem se chová mile a vstřícně, dovede jim naslouchat a vytvořit pro ně podnětné
a pohodové prostředí.

h  h

Mateřskou školu zapojila do projektu: Partnerství škol v Evropě, kde se jí podařilo navázat spolupráci s MŠ z obce Breznička a z města Rožňava na Slovensku. Mezi mateřskými školami docházelo k výměnám zkušeností, kdy paní Holková prezentovala práci s dětmi naší MŠ po dobu dvou let. Vede dlouhodobě zájmovou aktivitu pro předškoláky „Hry se slovíčky“, kde se děti hravou formou seznamují s anglickým jazykem, organizačně zajišťuje sportovní aktivity a pomáhá vytvářet programy pro děti ve školách v přírodě.

Na ocenění ke Dni učitelů navrhujeme paní učitelku Veroniku Holkovou pro její odborné kvality a svědomitou práci, ale také pro její kolegiální týmovou spolupráci a příkladnou reprezentaci naší MŠ a propagaci jejího jména.

Jejím životním krédem je cesta ke zdraví nejen pohybem, ale také životním stylem.

MŠ Ke Studánce 1033

Libuše Krainová

Oceněna jako významná pedagogická osobnost

Paní učitelka Libuše Krainová pracuje ve školství od roku 1982. Během své dlouholeté praxe působila v mateřské škole v Doubravě, od roku 1993 především v MŠ Ke Studánce, dříve MŠ Radost. Její pedagogická práce přináší dobré výsledky.

Respektuje filozofii programu podpory zdraví ve škole s cílem, aby se děti naučily úctě ke zdraví a praktickým dovednostem chránicím zdraví. Nejraději připravuje pro děti výtvarné a hudební činnosti. Témata z oblasti ochrany přírody jsou jí velmi blízká. Vedením tanečního kroužku v minulých letech se děti zúčastnily mnoha vystoupení v našem městě i mimo něj.

k  k

Nyní zaznamenává informace o dění v mateřské škole do kroniky. Za její prací zůstává mnoho spokojených dětí i rodičů. Jde o nekonfliktní kolegyni s profesionálním přístupem k dětem, je vzorem pro ostatní. Paní učitelka je zodpovědná a spolehlivá. Rodiče oceňují její lidský a empatický přístup k dětem.

ZŠ K. Dvořáčka 1230

Mgr. Dagmar Molinková

Paní Mgr. Dagmar Molinková svou profesní dráhu začala v roce 1985 na ZŠ Cihelní v Karviné. Po roce přestoupila na ZŠ Kopaniny a v roce 1989 nastoupila na ŽS K. Dvořáčka v Orlové, kde pracuje doposud.

Mezi její největší zájmy patří přírodní vědy. Stala se předsedkyní předmětové komise matematiky a pravidelně připravuje své žáky na matematické soutěže a přijímací zkoušky na střední školy. Paní učitelka se také aktivně věnuje žákům, kteří mají s matematikou problémy.

Dalším velkým koníčkem paní učitelky je přírodopis. V rámci tohoto předmětu zavedla již před mnoha lety chovatelský kroužek, ve kterém se děti starají o celou řadu zvířat. Již více než 10 let vyučuje fyziku a tento nelehký předmět se snaží přiblížit žákům tak, aby byl přitažlivý a využitelný v praxi.

m  m

V posledních letech je také předsedkyni pracovní skupiny o projektu města MAP a pro žáky z celé Orlové připravuje celou řadu akcí, které jsou zaměřeny na rozvoj polytechnického vzdělávání.

Na své žáky je náročná, ovšem vždy spravedlivá, a proto je u žáků oblíbená.

Paní učitelku Molinkovou navrhuje vedení školy v kategorii „Významná pedagogická osobnost“ pro její dosahované výsledky, profesionalitu a oblíbenost jak u žáků, tak u kolegů.

i

OCENĚNÍ ZA DLOUHOLETOU TVŮRČÍ PEDAGOGICKOU ČINNOST

MŠ Na Vyhlídce 1143

Jana Koňaříková

Paní učitelka Jana Koňaříková pracuje na MŠ Na Vyhlídce 1143 od roku 2005. Své povolání si vybrala už po základní škole, kdy začala studovat střední pedagogickou školu. Během své pětatřicetileté praxe pracovala na mateřských školách v okresech Karviná a Ostrava.

Paní učitelka je zodpovědná a spolehlivá s důsledným přístupem k práci s dětmi. Její pedagogická práce vykazuje velmi dobré výsledky.

k  k

Nejraději připravuje pro děti výtvarné, hudební a pohybové činnosti.  V minulosti také vedla taneční nebo keramický kroužek. Několikrát připravila s dětmi krásná vystoupení a významně se podílí na estetizaci školy.

Je milou kolegyní, která je pro ostatní vzorem klidného a důsledného přístupu k práci s dětmi.

Za její prací zůstává mnoho spokojených dětí i rodičů.

MŠ K. Dvořáčka 1228

Hana Molnárová

Paní učitelka Hana Molnárová začala svou pedagogickou praxi na MŠ Karla Dvořáčka za vedení p. ředitelky Dagmar Čechové, kde učila 1 rok a poté pokračovala na MŠ Sedmikráska, kde působila 5 let. Poté nastoupila na MŠ Boženy Němcové, kde učila pod vedením Stanislavy Zarembové, se kterou již spolupracovala na MŠ Sedmikráska.

m  m

Jelikož spolupráce mezi oběma učitelkami byla velmi sehraná a pro děti přínosná, přešly společně před 25 lety na nově vystavěnou budovu MŠ Orlík v Orlové – Porubě, na které působí dodnes. V kolektivu je oblíbená a má přirozený respekt u začínajících kolegyň. Pro MŠ je bezesporu přínosem.

Jako učitelka je naplněna optimismem a lidskostí. Je velice obětavá při práci s dětmi.

ZŠ Mládí 726

Mgr. Denisa Heinzová

Paní Mgr. Denisa Heinzová působí ve školství od roku 1999, na ZŠ Mládi pracuje od roku 2001. Od počátku svého působení na ZŠ Mládí se zabývá diferencovanou výukou, podporou talentovaných žáků, žáků se speciálními vzdělávacími potřebami i žáků dlouhodobě neúspěšných. V rámci projektu Šablony I vedla kluby zábavné logiky a deskových her. Dlouhodobě organizuje na škole mimoškolní akce kulturního charakteru.

h  h

Na 1. stupni vede sekci předmětové komise Člověk a svět práce. Je hlavní organizátorkou projektového Dne robotiky a techniky a Dne otevřených dveří. V rámci těchto aktivit navázala spolupráci s několika vzdělávacími institucemi, které se zabývají podporou polytechnické výchovy.

Je známa svým smyslem pro humor, empatií a zaujetím pro věc. Kolegové oceňují její odvahu a odhodlanost. Podobně svoji paní učitelku vnímají i žáci. Vítají její vlídnost, klid a individuální přístup.

Vztah k profesi vystihují její slova: S úsměvem jde všechno lépe.

ZŠ U Kapličky 959

Mgr. Taťána Bartoncová

Paní Mgr. Taťána Bartoncová se celou svou profesní dráhu věnuje výchově a vzdělávání dětí. Ve školství působí 28 let. Umí motivovat žáky, je erudovaná a přitom skromná, vždy ochotná poradit a pomoci.

b  b

Má vliv i na zapojení žáků do mimoškolních aktivit. Především je třeba zmínit realizaci několika divadelních her, které se svými žáky nastudovala a sehrála jako vedoucí divadelního sboru Kaplička.

Paní učitelka je pro ostatní vzorem profesionality a přístupu k práci s dětmi, je zodpovědná a spolehlivá. Svou práci vnímá jako životní poslání a těší ji usměvavé a zvídavé tváře svých žáků.

ZŠ Jarní 400

Mgr. Věra Vrlíková

Paní Mgr. Věra Vrlíková se celý svůj profesní život věnuje vzdělávání žáků v Orlové-Porubě. V ZŠ na ulici Jarní pracuje od roku 1983 jako učitelka a od roku 1996 jako ředitelka školy. Za 22 let její práce ve vedoucí pozici bylo nutné akceptovat, prosadit a realizovat mnoho obsahových i organizačních změn. Všechny změny se jí podařilo úspěšně zvládnout pouze díky podpoře a pomoci celého pracovního kolektivu ZŠ.

v  v

Po celou dobu paní ředitelka maximálně podporovala aktivní a tvořivý přístup zaměstnanců k práci, jejím základním požadavkem bylo, aby se všechny děti cítily ve škole bezpečně a aby učitelé podporovali a rozvíjeli to, co je v každém z nich pozitivního.

Ve spolupráci se zaměstnanci se jí podařilo zajistit financování mnoha nadstandardních činností, dlouhodobou spolupráci s polskou základní školou, různé výjezdy a exkurze žáků a terapeutické aktivity pro děti s těžkým zdravotním hendikepem. Do další životní etapy jí přejeme hodně zdraví, pohody, optimismu, stálou chuť k poznávání všeho nového a splnění všech snů. 

ZŠ Ke Studánce 1050

Mgr. Eliška Ulmanová

Paní Mgr. Eliška Ulmanová učí na škole nepřetržitě od 1. září 1985, a to jazyk český a výtvarnou výchovu. Byla u zrodu zaměření školy, která se profilovala na školu s rozšířenou výukou výtvarné výchovy. V letech 2001 – 2016 vykonávala funkci výchovné poradkyně. Vždy dovedla pomoci začínajícím učitelům, ale také ostatním kolegům.

Ve školní galerii pravidelně pořádá vernisáže a výstavy umělců z našeho regionu. Položila první základy ke dlouholeté spolupráci školy s orlovskou pobočkou Muzea Těšínska a Městskou knihovnou Orlová. Ve škole je vždy ochotná spolupracovat na všech významných akcích.

u  u

Ve svém milovaném obou výtvarné výchově se po celá léta vzdělává a je uznávanou odbornicí u široké veřejnosti. Žáci, které každoročně připravuje na výtvarné soutěže, se pravidelně umísťují na čelních místech. V podvědomí žáků je učitelkou přísnou, ale spravedlivou.

Jelikož tento školní rok končí s aktivní profesí učitelky, přejeme jí mnoho štěstí v dalším životě. Kolegové vzkazují:

“Eliško, jedna kapitola končí, a druhá začíná.“

ZŠ Školní 862

Mgr. Marie Švikruhová

Paní Mgr. Marie Švikruhová nastoupila na ZŠ Školní v roce 2001 a od této doby vyučuje v prvních až třetích třídách. Po celou dobu působení na škole patří k těm, kteří svoji učitelskou profesí opravdu žijí. V průběhu učebního procesu i při závěrečném hodnocení poskytuje žákům věcnou slovní zpětnou vazbu, projevuje uznání, oceňuje jejich postoje.

s  s

Její vyučovací metody jsou moderní, nápadité, plně funkční. Své praxi získané vědomosti předává kolegyním, rodičům. Spolupracuje s mateřskými školami, její besedy jsou vždy velmi oceňovány rodiči předškoláků. Ve svých třídách vede žáky k vytvoření dobrého kolektivu, k vytváření správných pracovních návyků a zodpovědnosti. Je vždy ochotna pomoci kolegyním, vedení školy s plněním mimořádných úkolů.

Svojí každodenní činností naplňuje koncepční program Zdravé školy, přispívá k jeho propagaci.  Paní učitelka si ocenění za dlouholetou tvůrčí pedagogickou činnost plně zaslouží.

ZŠ Školní 862

Mgr. Hana Rettová

Paní ředitelka Mgr. Hana Rettová nastoupila do funkce v roce 1991. Po celou dobu svého působení jako ředitelka základní školy vytváří výborné pracovní podmínky pro své zaměstnance. Svým podřízeným se snaží vždy vyjít vstříc a najít nejlepší možné řešení jejich problémů. Jako pedagog svým profesionálním přístupem motivuje žáky ke kladnému chápání potřeby vzdělávání. Výuka anglického jazyka v jejich hodinách probíhá efektivním způsobem. Podporuje projekty zaměřené na možnost prohloubení znalostí a dovedností anglické konverzace.

r  r

Zapojila školu do dalších projektů (Zdravá škola, Přírodní vědy moderně a interaktivně, Restart, Map). Pravidelně vede lektorské hodiny pro své pedagogy v rámci projektu "Šablony I, II".

Pod jejím vedením funguje škola, která je vyhledávána rodiči pro její kvalitu. Škola je kladně hodnocena nadřízenými orgány ČŠI, zřizovatelem, krajem, ministerstvem. Absolventi naší školy jsou velmi dobře uplatnitelní a úspěšní ve svém profesním životě.

ZŠ K. Dvořáčka 1230

Věra Unucková

Paní učitelka Věra Unucková nastoupila v roce 1978 na ZŠ Kopaniny v Orlové. V roce 1989 přestoupila na ZŠ K. Dvořáčka v Orlové, kde do roku 2002 pracovala na pozici vychovatelky školní družiny a od roku 2003 pracuje jako učitelka na 1. a 2. stupni základní školy.

Po založení profilace školy se stala třídní učitelkou tříd s rozšířenou výukou hudební výchovy. Zúčastňovala se 2x ročně pěveckého soustředění, doprovázela děti na koncerty, mezinárodní i domácí soutěže, přehlídky, festivaly a další akce.

u  u

Je organizátorkou letních prázdninových táborů pro děti ve Velkých Karlovicích. Působí jako garant dopravní výchovy pro město Orlová a organizuje dopravní soutěže „Mladých cyklistů. Zúčastňuje se dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, jako je např. Zdravotník zotavovacích akcí, práce s počítačem, poruchy učení, asertivní chování, semináře dopravní výchovy apod. Aktivně se podílí na tvorbě a aktualizaci školního vzdělávacího programu „Škola plná života“.

Za dobu své profesní dráhy si získala respekt a uznání nejen svých spolupracovníků, ale především dětí a jejich rodičů.

GRATULUJEME!

o

o  o

o

o  o

o

o

o


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.4.2019

Zpět na výpis